U trendu

Sa cvećem je teško, ali i tako lako pogrešiti – ako svojoj dami poklonite ovo, nagrabusili ste

Sa cvećem je veoma teško i vrlo lako pogrešiti jer svaki cvet ima svoju priču, svoju simboliku koja će preneti poruku voljenoj osobi. Na taj način cveću, koje je veoma čest poklon, možete dati poseban značaj ako se vodite ovim posebnim jezikom cveća koji vuče korene još iz viktorijanske tradicije. Naučite bonton cveća i nikada nećete pogrešiti s poklonom bliskoj ili voljenoj ženi.

Ruža

Ova prelepa i jedinstvena kraljica cveća predstavlja najčešće uzgajana baš zato što je omiljeni izbor za najrazličitije prilike. Ona uvek šalje otvorenu i jasnu poruku, a to je ljubav. Međutim, da li ste znali da prema ustaljenom verovanju ruže nose posebno značenje u zavisnosti od njihove boje: crvena – označava strast, bela – predstavlja simbol za nevinost i čistotu, žuta – iskazuje ljubomoru, roze – simboliše radost i nežnost. Samo jedna crvena ruža obično simbolizuje ljubav, ali ako dobijete ružu u tamnocrvenoj boji, to bi moglo značiti da darodavac veruje da ste stidljivi i da treba vam podstrek za više samopouzdanja.

Ukoliko vam je neko poklonio crnu ružu, nemojte se uvrediti, ali ovakvo cveće je po nekim verovanjima za veštice. Simbolika žute ruže može da označava uživanje ili ljubomoru, ili da neko želi da vam bude samo prijatelj. I uvela ruža ima svoje značenje! Ukoliko vam neko pokloni uvelu ružu to znači da više ne želi da vas vidi. Malo kome bi ovakav osmomartovski poklon i u šali prošao.

Buket gerbera i ruža

Kombinacija ovog cveća bila je popularna tokom viktorijanskog perioda. Isto je i danas! Ukoliko dobijete ovakav buket budite ponosni, jer neko želi da vam poruči da ste graciozni i neodoljivi! Takođe, simboliše i tajnu ljubav ili prošnju.

Orhideja

Egzotični cvet izuzetne lepote, naročito popularan i zastupljen poslednjih godina na tržištu će sigurno oduševiti svaku damu. Veruje se da orhideje simbolišu delikatnu lepotu, ljubav, divljenje i prefinjenost, tako da ćete ovim izborom sigurno pokazati svojoj dami koliko je cenite. U drevnoj Kini su ih smatrali simbolom plodnosti.

Znači želja za uspehom i posebnost. Takođe simbolizuje ljubav, lepotu, romansu i želju za intimnošću. Ona se često poklanja bolesnicima i porodiljama kako bi im se poželeo brzi oporavak. Predstavlja i želju za uspehom u karijeri.

Ljubičica

Ovaj prepoznatljivi cvet ima dugu tradiciju u našoj kulturi i predstavlja jednu od najčešće poklanjanih biljaka. Nekada se smatralo da plave ljubičice iskazuju vernost, dok bele simbolišu skromnost. U našem narodu su devojke poklanjale momcima ljubičice kako bi ih uvek voleli. Ljubičice su simbol odanosti i vernosti. Bele i ljubičaste znače skromnost.

Božur

Božur je raskošan cvet interesantnog izgleda koji od davnina krasi vrtove, a danas čini nezaobilazan deo mnogih aranžmana i izuzetno je prisutan na tržištu sa svojom novostečenom popularnosti. Simbolika božura dolazi sa istoka gde se smatra da predstavlja simbol lepote i romantike, srećnog braka, kao i časti i bogatstva. U našem narodu su se ovom cvetu pripisivala magična svojstva, pa su ga devojke koristile da osvoje srce mladića koga su žarko želele, a verovalo se i da čuva od uroka, pa se kačio na kolevku novorođenčeta za odbijanje negativne energije.

Magnolija

Znači dostojanstvo i otmenost. Ako je bele boje onda označava nevinost, ako je ružičast onda znači stidljivost i najčešće se poklanja devojkama. Ali pazite, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Po starom verovanju magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar