SAD nemaju volju da zaustave Islamsku državu

Komandant elitne jedinice iranske Revolucionarne garde izjavio je da SAD „nemaju volju“ da zaustave Islamsku državu koja je zauzela važan irački grad Ramadu, preneo je iranski list Džavad.
Komentar generala Kasema Sulejmanija, koji komanduje jedinicama Kods, usledio je pošto je američki ministar odbrane Eš Karter optužio iračke snage za manjak „volje da se bore“.

List Džavad, koji se smatra bliskim Revolucionarnoj gardi, preneo je da je Sulejmani rekao da SAD nisu uradili nijednu „prokletu stvar“ da zaustave napredovanje islamskih ekstremista u Ramadi.

„Da li to znači bilo šta drugo osim saučesništva u planu“, zapitao je Sulejmani, dodajući da SAD nisu iskazale „volju“ za borbu protiv Islamske države.

Sulejmani je rekao da Iran i njegovi saveznici jedini imaju snage koje se bore protiv Islamske države.

„Danas, neka nikoga ko se suprotstavlja Islamskoj državi osim Irana, kao i država koje su uz Iran ili koje podržava Iran“ rekao je on.

Američki zvaničnici, među kojima je i Karter, rekli su da su iračke snage bežale pred napredovanjem Islamske države, ostavivši iza sebe oružje i vozila ekstremistima.

SAD su se u borbi protiv Islamske države oslanjale na vazdušne udare, opremanje i obučavanje iračkih snaga.

Iran je ponudio savetnike, među kojima je i Sulejmani, za upućivanje šiitskih paramilitarnih jedinica u borbama s ekstremistima. Iran je saopštio da njegove snage ne učestvuju u direktnim borbama u Iraku s Islamskom državom, mada je u tim sukobima ubijeno više pripadnika Revolucionarne garde.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.