U trendu

Samo danas moći ćete da vidite super retki Plavi mesec: Evo gde ga možete gledati i u koliko sati

U sredu (30. avgusta) izaći će jedan od najvećih i najsjajnijih meseca u godini. Ovaj puni Mesec se naziva Plavi Mesec, izraz koji može predstavljati jednu od dve stvari: ili treći puni Mesec u sezoni koja ima četiri puna Meseca; ili, češće, drugi od dva puna meseca koji padaju u kalendarskom mesecu.

I baš kao i prošli puni Mesec 1. avgusta, i ovaj će Plavi Mesec biti „supermesec“, popularan izraz za puni Mesec koji se javlja kada je naš prirodni satelit bliže Zemlji, zbog čega izgleda samo malo veći na nebu . Nakon zalaska sunca u sredu, ovaj Super Plavi Mesec izaći će na istoku. Ali ako su uslovi loši za posmatranje meseca u vašem području, imate sreće: Virtualni teleskopski projekt čiji je domaćin astronom Đanluka Masi iz Rima, Italija, ugostiće besplatan livestream događaja koji počinje u 23:30. 30. avgusta (03:30 GMT 31. avgusta).

Budući da mesečev ciklus traje 29,5 dana, tehnički postoji 12,4 puna meseca svakih 365 dana; to znači da u proseku svakih 2,8 godina ima 13 punih meseci tokom 12 meseci. To ipak nije najtačniji prosek. Pre ovogodišnjeg Plavog Meseca, zadnji put se takav događaj dogodio 22. avgusta 2021.; sledeći će se održati 19. avgusta 2024. godine.

Vrlo retka pojava

Ovaj Plavi Mjesec se obično naziva „supermesec“ zbog njegove udaljenosti od Zemlje u vreme punog Meseca. Budući da je Mesečeva orbita eliptična ili ovalnog oblika, ponekad je bliži Zemlji od ostalih. Kada se puni Mesec dogodi dok je Mesec blizu svoje najbliže tačke Zemlji, Mesec se može činiti do 14% veći na nebu. Iako ta promena veličine nije sasvim dovoljna da bude vidljiva većini posmatrača neba, dovoljna je da ove mesece učini vidljivo svetlijim i vrednima vremena da ih vidite na noćnom nebu.

Ovi povećani meseci su se nazivali perigejskim punim mesecima, sve dok se izraz „supermesec“ nije ustalio pre otprilike deset godina. Supermeseci, iako nisu mesečna pojava, nisu baš retki; mogu se dogoditi dva do pet puta godišnje. U stvari, prema NASA-i, skoro 25% svih punih Meseca su supermeseci. Takozvani „Super plavi mesec“, kombinacija Plavog meseca i supermeseca, događa se ređe. Iako je moguće da postoje dva Super Plava Meseca u jednom mesecu, prosečno vreme između njih je 10 godina, a može ih deliti čak 20 godina, prema NASA-i.

Sledeći Super Plavi Mjesec dogodiće se tek 2037., kada će se dva dogoditi relativno blizu jedan drugom — jedan u januaru i drugi u martu. Super Plavom Mesecu na nebu će se pridružiti Saturn, koji će takođe izaći iz svoje najveće i najsjajnije pojave 2023. Planeta s prstenom biće tačno iznad i desno od Meseca, iako bi moglo da bude teško uočiti ga zbog bleštavila svetlog, punog meseca, prenosi Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.