Samo jedna čaša ovog pića povremeno, može da pomogne da napravite senzaciju u krevetu, otkrili istraživači

Povremena konzumacija crnog vina mogla bi začiniti vaš seksualni život, pokazuje istraživanje.

Prema pregledu desetine studija sprovedenih između 1993. i 2022., muškarci koji piju jednu ili dve čaše crnog vina dnevno imaju manji rizik od erektilne disfunkcije, dok žene uživaju u većem libidu.

– Dosad prikupljeni dokazi pokazuju da crno vino, ako se konzumira u umerenim količinama, može biti korisno za pacijente s erektilnom disfunkcijom – napisali su istraživači u recenziji objavljenoj ranije ovog meseca u Journal for Clinical Medicineu.

Ističu da polifenoli, biljni spojevi u crnom vinu, mogu poboljšati protok krvi, povećati nivo testosterona i stimulisati polne organe. Ovi spojevi se osim u crnom vinu nalaze i u jabukama, luku, tamnoj čokoladi i crvenom kupusu.

– Može se zaključiti da se čini da su antioksidativna svojstva polifenola prisutnih u crnom vinu korisna za reproduktivni sistem – napisali su autori recenzije.

Što se tiče žena, recenzentski tim ukazao je na studiju sprovedenu na 800 žena u Italiji. Rezultati su pokazali da su one koje su umereno pile crno vino imale viši nivo seksualne želje od onih koje su pile manje od jedne čaše vina ili bilo kojeg drugog alkoholnog pića dnevno. Takođe su otkrili pojačano vlaženje vagine, što je pokazatelj bolje seksualne funkcije, prenosi avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.