Saveti stručnjaka: Ovo letnje piće pomaže kod prestanka pušenja

S obzirom da mnogi provode više vremena napolju tokom narednih nekoliko meseci, oni koji pokušavaju da prestanu da puše nalaze se u teškoj situaciji jer pronalaze sve više razloga da zapale cigaretu.

Međutim, neke jednostavne promene u načinu života mogu vam pomoći da se rešite želje za nikotinom.

Kako prestati?

Ekspert Vinod Kumar, šef digitalnog marketinga u kompaniji E-liquids, podelio je pet saveta koje mnogi lako mogu da unesu u svoj raspored kako bi im pomogli da se odupru iskušenju cigareta. Njegov savet obuhvata sve, od bobičastog voća do ledenog čaja i vežbanja.

Letnje voće i povrće

Vinod je objasnio da se navike pušenja možete osloboditi tako što ćete je zameniti grickanjem letnjeg voća kao što su jabuke, jagode i borovnice. Ovo će vam zauzeti usta i odvratiti vas od posezanja za cigaretom.

Povrće poput šargarepe, celera i krastavaca takođe može oponašati naviku pušenja kada dođe do poriva, a studije na Univerzitetu u Bafalu otkrile su da je veća verovatnoća da ljudi koji jedu više voća i povrća neće zapaliti cigaretu najmanje 30 dana.

Ledeni čaj

Jedno od letnjih najosvežavajućih pića može vam pomoći da prestanete da pušite. Vinod je preporučio ledeni zeleni čaj zbog njegovih zdravstvenih prednosti jer antioksidansi i aminokiseline pomažu u smanjenju želje za pušenjem i čak mogu da poprave tkiva koja su oštećena pušenjem.

Letnje šetnje

Šetnja, planinarenje, trčanje i druge aktivnosti na otvorenom ne samo da će vam omogućiti da maksimalno iskoristite sunce i vitamin D dok ih ima u izobilju, već vam mogu pomoći da zaboravite na cigarete.

Neka istraživanja su otkrila da vežbanje pored ovoga može smanjiti efekte povlačenja i pružiti motivaciju da se držite svoje namere.

Meditacija za oslobađanje od stresa

Meditacija, joga ili druge aktivnosti za oslobađanje od stresa mogu se obavljati napolju u parkovima kako biste maksimalno iskoristili letnje mesece uz promovisanje opuštanja, mentalnog blagostanja, svesnosti i samokontrole, što je sve ključno za prevazilaženje žudnje i izgradnju disciplina.

Izbegavanje društva

Leto je puno iskušenja za one koji pokušavaju da prestanu da puše, uključujući druženje sa prijateljima pušačima ili odlaske na društvena okupljanja gde se pušenje prihvata i podstiče. Iako potpuno izbegavanje ovih situacija može biti teško, Vinod je primetio da je za one koji su u ranoj fazi odustajanja od cigareta ključno izbegavati takve situacije po svaku cenu.

Međutim, to ne mora da znači da morate da ostanete kod kuće celo leto. Stručnjak je preporučio komunikaciju sa prijateljima i porodicom kako bi dobili njihovu podršku na putu odvikavanja i kako bi vam mogli pomoći u posebnim trenucima, umesto da vas slučajno uvedu u tu lošu naviku nudeći vam da podelite cigaretu, piše Exspress.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.