U trendu

Saznajte koji ste tip ličnosti prema jednoj zanimljivoj metodi

Američki psiholog osmislio je zanimljivu metodu kojom je ljude podelio na šest osnovnih kategorija, prema crtama njihovih karaktera.

Trenerski alat koji NASA koristi od sedamdesetih godina prošlog veka pomaže u boljoj komunikaciji, razumevanju sebe i drugih i razvoju lične snage.

Lepa reč i gvozdena vrata otvara, kaže poslovica. Ali, šta se sve krije iza lepe reči i šta za koga znači lepa reč? To je ključno pitanje u današnjem komunikacionom sistemu. Veština koja nam omogućava da prepoznamo na koji način da se obratimo sagovorniku da uspostavimo emotivni vezu sa njim, bilo da je poslovni ili privatni odnos u pitanju, je deo emocionalne inteligencije. Dobra vest je da se to uči i razvija tokom celog života. Jedan od načina koji ćemo ovde predstaviti je model koji koristi NASA od 1970. godine i jedini model napravljen baš na bazi analize ljudskog ponašanja je PCM – Process Communication Model.

Mi uvek komuniciramo, čak i kada ne želimo da komuniciramo. Ako smo u komunikacionom polju, ako vidimo ili čujemo drugu osobu i ona nas, mi komuniciramo. Iako se ne obraćamo neposredno toj osobi, ona ima našu sliku i ton i nešto o nama zaključuje. I obrnuto. Mi svakako šaljemo određene poruke u komunikaciono polje, tako da je nemoguće ne komunicirati.

Znate za onaj opis susedskih ili rodbinskih odnosa: mi ne pričamo? Šta vam to govori o toj komunikaciji? Znate da je sadržaj, kao informacija koja se komunicira, samo 7% neke poruke. Ostalo je položaj tela, glas, gestikulacija. Kakvu onda poruku mi zaista šaljemo ako svesno obraćamo pažnju samo na 7% sadržaja i još koji procenat svesno na položaj tela ili ton? Od čega, zapravo, zavisi kakvu komunikacinu poruku ćemo poslati i kako će ona biti primljena?

Kada bih vam rekla da postoji jedan od komunikacionih ključeva koji nam daju snagu u pregovaranju, u uspostavljanju poverenja i uticaja na sagovornika, da li biste to koristili ? Ali prvo treba otključati sebe i svoju pravu snagu i zatim razviti veštinu.

Već decenijama se u NASA, Beloj kući, velikim kompanijama širom sveta koristi alat koji vam omogućava da lako razumete sebe i druge, da utičete na motivaciju i da vam daje smernice kako da ostvarite cilj u komunikaciji. Čak i kompanija PIXAR koristi model da bi autentičnije dočarala likove u crtanim filmovima. To je The Process Communication Model(PCM) .

Dr Taibi Kahler, klinički psiholog, je 1971. godine otkrio i izmerio sekvencu po sekvencu komunikacionih paketa koje koristimo u našoj komunikaciji u zavisnosti od strukture ličnosti i tako otkrio i objasnio šest tipova ličnosti koje imamo u sebi, zastupljene u različitim procentima i sa različitom snagom. Zamislimo na trenutak da su to igrači koje izbacujemo na komunikacioni teren.

Postoje igrači koje najčešće izbacujemo i najviše koristimo, a postoje igrači koji sede na klupi. PCM je trenerski alat koji nam pomaže da razumemo u svakoj sekvenci utakmice kojeg igrača je korisno staviti u igru da bismo postigli željeni rezultat. To znači da prvo treba da razumemo sve igrače i da razumemo svoj preferentni komunikacioni stil – koji je igrač nama najomiljeniji, na koga se najčešće oslanjamo i za koga verujemo da nas nikada neće izneveriti na terenu.

Svaka ličnost je sastavljena od separatnih i i međusobno zavisnih tipova ponašanja, dakle igrača na našem komunikacionom terenu, koji se zovu:

Mislilac, Harmoniser, Persister, Buntovnik, Maštalav i Promoter. Ako našu ličnost zamislimo kao kuću, onda su ovi tipovi poređani kao spratovi u njoj, drugačije kod svakoga od nas. Ono što je prizemlje naše kuće nam je genetski dat tip 1 ponašanja, a ostali spratovi su se poređali do naše sedme godine života. Praktično, igrač kojeg najčešće koristimo na terenu je u prizemlju naše kuće i njega prepoznajemo po rečima koje koristi, facijalnoj ekspresiji, gestovima, energiji koju primarno koristi u komunikaciji.

Nijedan tip/igrač nije bolji od drugog. Svako ima svoje vrline i mane.  Tako da ćemo radije govoriti o šest tipova u svakoj ličnosti, a ne o šest tipova ličnosti. Ipak, svako od nas najviše koristi jedan do dva tipa/igrača potpuno prirodno i lako.

Harmoniser

Jake strane: osećajnost, toplina i razumevanje

Ako imate Harmonizera u bazi onda težite toplini u odnosima, puno se oslanjate na osećanja i osećaje koje imate. Prirodno komunicirate podržavajuće, empatično i stvarajući harmoniju sa drugima, a u stresnim situacijama ste skloni da napravite glupe greške i umanjite svoj značaj da ne biste bili odbačeni od strane drugih. Vaša osnovna potreba je potreba za prihvatanjem ličnosti u celini i čulnih potreba.

Kako komunicirati sa Harmonizerima?

Toplo, srdačno. Nađite prijatno mesto, gde se oni osećaju dobro i ugodno. Pokažite u razgovoru empatiju, saosećajnost i toplinu. Pitajte ih da li im je lepo, prijatno. Pitajte ih za osećanja.

Mislilac

Jake strane: logika, sposobnost organizacije, odgovornost i vrlo dobro planiranje.

Ako imate Mislioca ili Thinkera u bazi, onda se mnogo oslanjate na činjenice, informacije, koristite upitni kanal. Znači vam da napravite to-do listu prioriteta, volite da dobijete pohvalu za dobro obavljen posao i vaše ekspertsko znanje. Poznati ste po sposobnosti jasnog i logičkog rasuđivanja. Pod stresom umete da postanete „kontrol frik“, perfekcionista i da imate problem sa delegiranjem. Vaša osnovna psihološka potreba je za vremenskom strukturom, planiranjem i organizacijom i priznanje vašeg rada.

Kako komunicirati sa Misliocima?

Poštujte njihovo vreme. Pokažite da cenite njihovu logičnost, organizovanost. Dajte im priznanje za njihovo ekspertsko znanje i rad. Govorite logično, linearno, bez previše emocija.

Sreća je stvar izbora, a ne životnih okolnosti: Dragocene životne lekcije najpoznatijeg ruskog psihologa!
Persister

Jake strane: posvećenost, pronicljivost i svesnost. Imate veoma dobru sposobnost prosuđivanja situacija i ljudi. Možete biti vrlo posvećeni ideji, principima, organizaciji, političkoj partiji.

Ako imate Persistera u bazi onda volite da komunicirate kroz razmenu ideja, uverenja i vrednosti. Imate potrebu da dobijete priznanje vaše posvećenosti i zalaganja na radu , poštovanje vašeg rada i stavova. U stresnim situacijama ste skloni kritici i možete postati tvdoglavi u odbrani svojih stavova i odbacivanju tuđih.

Kako komunicirati sa Persisterima?

Pokažite interesovanje za njihovo mišljenje. Cenite njihovu posvećenost. Dajte im na važnosti. Iskažite svoja uverenja. Budite iskreni. Oni to cene.

Maštalac

Jake strane: mirnoća, maštovitost, refleksija. Vaša osnovna potreba je potreba za samoćom.

Treba vam vremena da reagujete. Prvo morate da zamislite akciju pre nego što u nju uđete. Vrlo dobra sposobnost samorefleksije i introspekcije. Treba vam vreme i prostor samo za vas koje ćete provesti u miru. Ne sudite drugima, koristite mnogo imaginaciju i vizualizaciju. Pod stresom imate tendenciju da se zatvorite u školjku i povučete.

Kako komunicirati sa Maštaocima?

Budite mirni, dajte im jasne instrukcije. Poštujte njihovu potrebu da se povuku. Recite im tačno šta očekujete od njih. Oni imaju puno ideja i zato vi morate da kanališete šta tačno želite od njih. Kažite im da su vam potrebni.

Promoter

Jake strane: adaptibilnost, upornost i šarm. Stimulišu vas rizici, izazovi, akcija. Potrebno vam je da se „nešto dešava“ stalno.

Šarmantni ste, prilagodljivi i brzo osvajate pažnju. Takmičarskog ste duha i volite da u svemu budeti prvi. Ne zanimaju vas detalji. Imate odličnu osobinu da se lako prilagodite novoj situaciji i da radite van rutine. Pod stresom umete da budete nestrpljivi da druge tretirate kao da su slabi i da ih zbog slabosti napadate. Umete da budete osvetoljubivi.

Kako komunicirati sa Promoterima?

Prvo ključne stvari. Recite brzo ono što je najvažnije. Ne okolišite i ne pričajte priče od Kulina Bana. Jasno, brzo, efektno, dinamično.

Buntovnik

Jake strane su: spontanost, kreativnost i razigranost.

Ako imate Buntovnika ili Rebela u bazi onda verovatno reagujete na situacije i ljude sa „sviđa mi se“ ili „ne svidja mi se“, reaktivno. Imate potrebu za zabavnim sadržajem, za uzbuđenjem i zabavom. Pod stresom umete da se povučete jer vam postaje dosadno ili vas previše posla stavi u poziciju da ne možete da završite sami posao i tražite pomoć drugih. Najjača strane vaše ličnosti je sposobnost da sve okrenete na šalu i da donesete entuzijazam i kreativnost drugima.

Kako komunicirati sa Buntovnicima?

Neformalno, opušteno. Pokažite da vas zanima njihov smisao za humor. Koristite žargon, gestikulaciju, kao da se igrate. Spontano, kreativno. Kao sa detetom.

Na Internetu je dostupan PCM test, kojim, uz odgovore na niz precizno osmišljenih pitanja, možete ustanoviti koji ste vi tip ličnosti!

(Stil)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar