U trendu

Sećate se kuća koje su se u Italiji prodavale za 1 evro? Ovo je iskustvo jednog kupca

Oglasi u kojima su se kuće u Italiji, konkretno na Siciliji, prodavale za svega jedan evro prošle godine bile glavna tema u svim svetskim medijima. Iako je nekima ovo zvučalo kao najlepši san, za jednog je Australijanca bila noćna mora. Ovo je njegovo iskustvo.

Vest da se kuće u jednoj od najlepših mediteranskih zemalja prodaju po ovako niskoj ceni privukla je mnoge ljude koji nisu posustali ni pred preduslovom da kupci moraju da renoviraju nekretninu u zadatom vremenu i uplate određeni depozit. Danny MekKubin, višegodišnji stanovnik Londona, priznaje da nije mogao da propusti ovu odličnu priliku te je odmah kupio kuću.

Deni je kupio kuću u Musomeliju na Siciliji, gde se preselio iz Londona, ali problemi su počeli kada u Italiji nije mogao da pronađe radnike koji bi mu pomogli da renovira nekretninu, koja je bila u lošem stanju, u zadatom roku. Iako je bio voljan da od oronule dvospratnice napravi svoj dom iz snova, ubrzo je shvatio da je to nemoguće te je bio primoran da kuću vrati.

„Bilo je veoma teško naći radnike, a kuća je vremenom propadala. Dok sam našao radnike, renoviranje je bilo duplo skuplje. Shvatio sam da mi se više ne isplati“, rekao je Deni.

Inače, italijanska vlada trenutno nudi vlasnicima kuća do 110 posto ekološke renovacije i nadogradnje koje kuće čine otpornijima na potrese. Upravo zbog ovoga, mnoga domaćinstva odlučila su se na renoviranje, čemu je prethodio i nedostatak radnika.

„Stranci kupuju kuće koje nisu deo šeme od 1 evro, ali su pogodne za život ili im je potrebno malo renoviranja koje često mogu da urade sami“, objasnio je Deni čija kuća je bila „teži“ slučaj.

Iako je istu morao da vrati agenciji od koje je kupio, ubrzo je pronašao drugu nekretninu za 8.000 evra.

Uspeo je da pronađe dvojicu građevinara koji su sa Denijem nedelju dana radili i renovirali njegov novi dom. Nakon što se konačno uselio u kuću u Musomeliju, otvorio kuhinju na glavnom gradskom trgu kako bi nahranio ugrožene porodice, a zatim sada se uključio u akciju prikupljanja novca za izbeglice iz Ukrajine.

„Oduvek sam želeo da živim u Italiji. Moji roditelji su voleli selo“, priznao je on i dodao da je njegova kuhinja bila ono što je falilo u Musomeliju. Deni je zaključio da voli miran i jednostavan način života, što je potpuno suprotno od njegovog života u Londonu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar