U trendu

Sedam pitanja koja morate postaviti svojim roditeljima pre nego što ostanete bez njih

Hteli mi to ili ne, vreme neumoljivo prolazi, a mi starimo. Stare i naši roditelji i jednog dana, koliko god se mi toga pribojavali, ipak ćemo se morati da se oprostimo s njima. Zato vam donosimo nekoliko pitanja koja morate postaviti svojim roditeljima pre nego li dođe do tog sudbonosnog trenutka.

Ko su ljudi na starim porodičnim fotografijama?

Sakupite stare porodične fotografije i proverite piše li na njima datum kada su nastale i imena osoba koja se na njima nalaze. Napravite digitalne kopije jer papir, baš kao ni naše sećanje, ne traje zauvek. Zašto ne biste imali fotografiju svoga dede u vojnoj uniformi ili bake dok je bila trudna s vašom majkom ili tetkom?

Odakle potičete?

Mnoge su porodice emigrirale u pojedine zemlje koje su potomcima s vremenom postale domovina. Ali, odakle je došla vaša porodica? Odakle potičete i ‘vučete korene’? Prikupite što više detalja o istoriji svoje porodice  od starijih rođaka. Kako su i zašto uopšte vaši preci došli u zemlju u kojoj ste vi rođeni? Da li je vaša porodica oduvek imala prezime koje ste dobili po rođenju ili se s vremenom menjalo?

Šta se u familiji godinama ‘ulepšavalo’?

Svaka porodica ima crnu ovcu poput, na primer, nekog praujaka koji je bio u zatvoru ili pratetke koja je pobegla od kuće kada joj je bilo samo 15 godina. Naime, kada je reč o takvim stvarima, a koje su se desile ne tako davno, o njima je puno teže govoriti. Ali, 50 godina nakon što je učinjeno nešto loše, strasti i zgražanje više nisu toliko izraženi, a te činjenice i dalje su deo vaše porodice. Zato je to idealno vreme da preispitate porodičnu prošlost.

Najbolja vremena?

Raspitajte se o vremenima kada se porodica najviše držala na okupu i kada su tačno najviše pomagali jedni drugima. Informišite se šta je dovelo do takve situacije i koje je to tačno vreme za vašu porodicu bilo takozvano ‘zlatno doba’.

Najgora vremena?

Članovi porodice koji su umrli od bolesti, a koje su danas izlečive, vaš predak koji se nije vratio iz rata, rođak koji bi danas bio živ da nije bilo nesrećnog spontanog pobačaja… I gubici su deo istorije vaše porodice, pa se zato pobrinite da i o njima nešto saznate.

Kako izgledaju kuće i ulice u kojima su odrasli vaši roditelji, bake i dedovi?

Samo zato što vaš tata ceo život navija za Partizan ili Crvenu Zvezdu, ne mora da znači da je u stvari ikada živeo u samom Beogradu. Potrudite se da saznate kako je izgledalo mesto, selo, ulica i kuća u kojima su odrastali. Možda jednoga dana poželite da vidite tu kuću, a možda baš takvu želju iskažu vaša deca tragajući za sopstvenim korenima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)