U trendu

Sedma godina braka nije krizna, ali ova jeste: Većina supružnika ponavlja isti obrazac, pa brak ne opstaje

Sigurno ste već čuli da je sedma godina braka krizna i da upravo u tom periodu parovi počinju da se razilaze. Ali najnovija istraživanja su pokazala da to nije sasvim tačno. Psiholozi sada tvrde da je krizna godina braka zapravo deseta i da se upravo tada dešavaju krupne svađe koje dovode do razvoda.

Više od 2.000 žena rođenih između 1957. i 1964. godine učestvovalo je u istraživanju koje su sproveli naučnici Univerziteta Juta (SAD), a sve su bile u braku tridesetak godina.

Uočeno je da se u dve trećine brakova ponavlja isti obrazac – parovi su prvo uživali u sreći, a zatim je zadovoljstvo počelo da opada. Vrhunac razilaženja se javlja u desetoj godini braka.

Prema mišljenju stručnjaka, najveći razlog za to je nezadovoljstvo žene koja je zauzeta poslom i porodičnim obavezama. Ako parovi prežive desetu godinu braka, imaju dobre šanse da ostanu zajedno do kraja života.

Naime, vremenom žene shvate da od svađanja nema koristi, pa odustaju i fokusiraju se na sebe i svoje interese. Takva strategija obično urodi plodom jer se posle nekog vremena ponovo povezuju sa supružnikom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.