U trendu

Šef FBI-a tvrdi da konobari koriste jednostavan trik kojim mogu da dupliraju napojnice

Ako ste uslužni radnik koji želi da nauči kako da zaradi više od napojnica, onda je očigledno vaš anđeo čuvar bivši glavni FBI-jev međunarodni pregovarač o taocima. U početku bi moglo zvučati malo čudno, ali ako neko može da pregovara o oslobađanju talaca, onda može da pregovara o boljem bakšišu za konobare, piše LADBible.

U nedavnom razgovoru za Nudge Podcast, bivši šef FBI-ja Kris Vos je rekao da postoji jedna stvar koju biste mogli primetiti da vaš konobar radi, a koja bi vas mogla navesti da mu date više na kraju ručka ili večere.

Domaćin podkasta, Phill Agnev, objasnio je ovo u TikTok video snimak koji promoviše podkast i rekao da konobari mogu ‘skoro da udvostruče svoje napojnice’ uz to. Ovo je savršen trik za sve konobare koji žele da povećaju zaradu, ali i za one koji ne vole da daju napojnicu, pa mogu da pripaze na ovu taktiku.

„Pričao mi je o studiji iz 2003.“, rekla je Agnju, „U studiji koja je uključivala uslužno osoblje, polovini osoblja je rečeno da prima naređenja kao i obično. Drugoj polovini osoblja rečeno je da usmeno kopira narudžbine kupaca. Dakle, kupac naruči jedan hamburger, a konobar kaže „jedan hamburger“.

Prema studiji Univerziteta u Nijmegenu, samo ponavljanjem reči gostiju, konobari će videti da im se napojnica poveća za neverovatnih 70 odsto. Ovaj trik zavisi od ‘sklonosti ljudi da vole ljude koji se ponašaju kao oni’, čak i ako je to jednostavno kao ponavljanje njihove porudžbine u restoranu.

Prema bivšem čoveku iz FBI-ja, to se zove „ogledanje“ i povećava napojnice tako što natera gosta da misli da je konobar simpatičniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.