Šešelj: Ne idem dobrovoljno u Hag

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da još nije dobio nikakav dopis Haškog tribunala, kao i da nije imao kontakte sa predstavnicima izvršne vlasti u Srbiji u vezi sa eventualnim povratkom u Hag.

„Još nisam dobio nikakav dopis, a odazvaću se ako ga dobijem. Ni sa kim iz izvršne vlasti nisam kontaktirao po tom pitanju, niti ću, već ću se samo odazvati sudskim vlastima“, rekao je Šešelj novinarima ispred Palate pravde u Beogradu gde je svedočio u postupku protiv svog stranačkog zamenika Nemanje Šarovića zbog paljenja zastava EU, NATO, SAD i Kosova 2012. godine.

Na pitanje kako će vlast u Srbiji reagovati u vezi sa zahtevom Haškog tribunala da bude vraćen u pritvor, Šešelj je kazao da „ništa ne može da tumači“ i da bi sve što bi kazao „bilo nagađanje“.

„Oni bi najradije voleli da ja odem u Hag, ali da ih narod ne kritikuje zbog toga. To je nemoguće, jer ja dobrovoljno ne idem u Hag“, rekao je predsednik SRS.

Komentarišući nastavak suđenja Nemanji Šaroviću, Šešelj je izjavio da je svom zameniku u novembru 2012. godine telefonom iz Haga naredio da spali zastave.

„Šarović je bio u rascepu između činjenja krivičnog dela i disciplinskog postupka u stranci ukoliko ne postupi po mom nalogu. Bolje mu je bilo da se izloži riziku krivičnog gonjenja nego disciplinskom postupku u samoj stranci“, kazao je Šešelj i dodao da su ga na današnjem ročištu „izbacili iz sudnice“ jer ga „sudovi ne vole“.

(Beta)