najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šest Crnogoraca bori se za islamiste u Siriji

Na ratištu u Siriji nalazi se šest crnogorskih državljana muslimanske veroispovesti, koji su regrutovani u Sarajevu. Na spisku stranih plaćenika u toj zemlji su lica čiji su inicijali O.R iz Plava, A.M. i D.S. iz Bara, E.K. iz Bijelog Polja i S.F. i A.F. iz Rožaja.

Granicu sa Sirijom u dva navrata je bezuspešno pokušao da pređe i H.K. iz Bara. Uprava policije ne raspolaže podacima gde se on sada nalazi i da li je u međuvremenu uspeo da se prebaci u tu ratom zahvaćenu zemlju.

Policija sumnja da iza svega stoji lice čiji su inicijali S.R iz Ulcinja, koji je povezan sa vehabijskim pokretom u zemljama okruženja, prvenstveno u BiH, gde je jedno vreme živeo.

“Raspolažemo podacima da se šestorica crnogorskih državljana bore u Siriji. Dvojica su ranije nastradala, a za jednog ne znamo da li je uspeo da se prebaci u tu državu jer je dva puta vraćen sa granice. Taj broj nije konačan jer, prema našim saznanjima, tamo najmanje 13 državljana Crne Gore”, rečeno je u policiji, a prenose crnogorski mediji.

Sumnja se da je centar za regrutaciju stranih plaćenika u Sarajevu, gde postoji Islamski centar za vehabijsku braću. Vlasnik tog objekta donedavno je bio crnogorski državljanin čiji su inicijali S.R. iz Ulcinja, a potom ga je prodao vođi vehabija u BiH.

“Među lokacijama na kojima se okupljaju crnogorski državljani koji odlaze da ratuju u Siriji nalazi se i kuća Bajra Ikanovića u Hadžićima. On se nalazi u Siriji i komandant je jedne tamošnje jedinice”, kažu u policiji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike