Šest stvari bez kojih ne bi trebalo da krećete na prvomajski uranak

Ako planirate da krećete na uranak, i smatrate da ste kompletno spremni za izlet i uživanje u prirodi, proverite još jednom, da li ste baš na sve mislili.

Osim hrane i pića, sudova, opreme za roštilj (ćumur, rešetka za roštilj, šibica ili upaljač, mašice i hvataljke za meso), oko čega ste se već verovatno dogovorili sa prijateljima sa kojima na uranak idete, obavezno je i – dobro raspoloženje.

Za svaki slučaj, nudimo vam kratak spisak stvari koje bi valjalo poneti kako bi izlet na Praznik rada bio što prijatniji.

Ćebe ili prostirka – za svaki slučaj

Nemojte se baš oslanjati na to da će u parku ili izletištu biti slobodna klupa sa stolom –  baš za vas i vaše društvo.

Piknik-ćebe je uvek dobrodošla stvar koju treba imati kao rezervno rešenje.

Ako i nađete klupu i stočić u parku, ćebe koje ste poneli, uvek može poslužiti da se, kad predveče zahladi, a vi ostali duže, ogrnete, ili da omogućite poseban prostor za izlet deci, koja će uživati u sopstvenom prostoru na travi, piše RTS.

Boravak u zelenilu, vodi nas ka drugoj stvari koju ne treba zaboraviti:

Sredstvo za zaštitu od insekata, posebno od krpelja

Osim ukusnog svežeg mesa sa roštilja i prijatnog ćaskanja sa prijateljima, postoji mogućnost da u jednom trenutku rešite da prošetate stazama oko parka ili izletišta u kojem ste stacionirani.

Dobro poznati trik za zaštitu od krpelja, uboda insekata ili neprijatnog dodira sa koprivinim listovima je – uvlačenje čarapa u pantalone.

Ali, to nije sasvim dovoljno a nije ni za one koji su na izlet krenuli opuštenije odeveni. Takođe, imajte u vidu da su na žalost, moguće i manje povrede, pa zato ponesite hanzaplast, melem za opekotine, antibakterijske maramice…

Obavezno ponesite sprejove ili druge preparate za zaštitu od ujeda, zbog kojih uranak može da vam presedne jer zaraženi krpelji mogu da izazovu lajmsku bolest. Savet važi i za ljubimce, ako ste sa sobom poveli psa, mačku…

Stoličice na rasklapanje i tenda (protiv čuvene prvomajske kiše)

Kada ste se smestili ( bilo na ćebetu ili klupama), raspalili roštilj i pobrinuli se za zaštitu od neugodnih ujeda insekata, bilo bi dobro da proverite da pri sebi, za svaki slučaj imate rasklopivu tendu.

Rasklapa se i sklapa brzo i jednostavno, a mnogo će vam koristiti u slučaju kiše ili pljuska, koji uopšte nisu retkost na dan koji baš odredite za celodnevni boravak u prirodi.

Ako nemate tendu, može poslužiti neki veći najlon ili šatorsko krilo.

Osim toga, kamperska stoličica koja se sklapa poput kišobrana, takođe može biti od velike pomoći, posebno za zaduženog za roštilj ili pečenje.

Muzika

Nije loše ako ste na izlet pošli kolima da ih parkirate pored mesta „logorovanja“, kako biste uživali u muzici sa radija na primer. Svakako, obratite pažnju da li se vaš muzički ukus poklapa sa komšijama izletnicima.

Ali muzika iz automobila nije uvek izvodljivo rešenje, zbog nedostupnog parkinga na primer.

Blu tut zvučnik može biti od pomoći da upotpunite doživljaj omiljenim numerama. Ponesite prenosne punjače i uživajte.

Kad smo kod muzike, još originalnije je da, čim utvrdite „ko beše zna da svira gitaru“, krenete da insistirate da istu ponese.

Malo stvari se može meriti sa uživanjem dok okupljeni oko vatre, ili zajedničkog stola sa koga se „pokupilo što se pokupiti može“, zadovoljni, odmorni i okruženi čistim vazduhom, uz dobro poznate zvuke, malo i zapevate sa prijateljima.

Društvene igre

Konačno je vreme za društvene igre umesto društvenih mreža – u slobodno vreme. Lopta, frizbi, špil karata, komplet za jamb ili vijača koju će preskakati deca, lastiš… Sve dolazi u obzir i sve je poželjno za aktivan dan u prirodi.

Rezervna i topla garderoba

Pored pomenute kiše koja uvek može da iznenadi, moguće je i da temperatura naglo padne, ako se duže zadržite u prirodi, a to je okruženje gde je svakako hladnije nego u gradu.

Zato je uvek dobro imati rezervne jakne, džempere, ali i ostalu garderobu, i to ne samo kada zahladi.

U slučaju da se neko od članova vaše porodice ili prijatelja oznoji (ipak je reč o, uglavnom aktivnom izletu), dobro je poneti i rezervne majice, trenerke i dukseve, koje možete da promenite.

Na kraju – nebrojeno puta rečeno, ali zašto da ne bude ponovljeno – vodite računa o smernicama i propisima koji važe za paljenje roštilja na mestu koje ste izabrali za uranak, i naravno – ne ostavljajte smeće za sobom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.