Šestogodišnju Madinu su oterali u Srbiju i pala je pod voz, a sada su njenu porodicu zatvorili

Porodica devojčice Madine Hoseini iz Avganistana – koja je 19. novembra prošle godine poginula u naletu voza nedaleko od Šida i to pošto ih je hrvatska policija zatekla u ilegalnom prelasku i proterala u susednu zemlju, od 21. marta nalazi se u MUP-ovom Tranzitno-prihvatnom centru za strance u Tovarniku.

Jutarnji list prenosi, Centru za mirovne studije (CMS), udruženju koje se intenzivno bavi izbegličkim pitanjima, potvrđeno je da su majka Muslima Hoseini, njen suprug i njihovo devetoro dece – braća i sestre poginule Madine –lišeni slobode. Policija tvrdi da ih tamo drži radi utvrđivanja identiteta.

– Pitamo se je li Hrvatska zaboravila da se radi o deci? Držanje dece u zatvoru potpuno je neprihvatljivo. Osim što su deca sama po sebi ranjiva kategorija, ova porodica je dodatno istraumirana svojom izbegličkom situacijom, činjenicom da su izgubili Madinu kao i time da im je budućnost krajnje neizvesna. Treba im psihološka i svaka druga pomoć, a ne samo da je ne dobijaju nego su sada i lišeni slobode – rekla je CMS-ova pravnica Vanja Bakalović.

CMS je nedugo posle Madinine smrti angažovao advokaticu Sanju Bezbradicu Jelavić da preuzme zastupanje porodice u kaznenom postupku protiv Republike Hrvatske, koju smatraju odgovornom za smrt devojčice.

2 komentara
  1. Dule

    Ti, sto se toliko brines o srpskom jeziku trebalo bi da znas da u nasem jeziku ne postoji „trebale“. Postoji „trebalo bi da“ ili „treba da“. O odsustvu empatije necu trositi reci.

  2. B

    Najlepse vas molim da prevodite sa hrvatskog na srpski. „Kazneni“ postupak je krivicni postupak. A ove sto se toliko brinu za migrante, i na hrvatskoj i na nasoj strani, neka ih vode kuci, neka ih izdrzavaju od svojih para. Pa sta ako ih je 11-oro u porodici? O tome su trebale misliti kad su krenule da se bore za prava migranata.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike