U trendu

Smrt se može predvideti čak 14 godina unapred? Sve započinje ovom promenom

Krvni pritisak u kasnijoj fazi života počinje lagano da pada, i to oko 14 godina pre nego što će nastupiti smrt, pokazalo je istraživanje.

Do ovog zaključka došli su naučnici tokom posmatranja zdravstvenog stanja 46.634 Britanca koji su umrli u 60. godini života ili kasnije, a uzorak je obuhvatio ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali demenciju te bolesti srca.

Krvni pritisak je najviše padao kod pacijenata obolelih od demencije, zastoja srca, gubitka težine u kasnim godinama i onih koji su obično imali visoki pritisak. Smanjenje je na duge staze zabeleženo i kod pacijenata bez bilo koje od navedenih dijagnoza.

„Naše istraživanje baca svetlo na važnost praćenja stanja starijih pacijenata kakve lekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren kada bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lekovima i da se oni ne izdaju“, kaže autor istraživanja.

Dodaje se da lekari i istraživači moraju da obrate pažnju na to što pad krvnog pritiska zapravo znači za starije pacijente. Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo nekoliko godina pre, visina pritiska i sve promene vezane uz njega najočigledniji su pokazatelji. To je ponajviše zato što se krvni pritisak može brojčano izmeriti, često se meri i prate ga lekari, kao i sami pacijenti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.