U trendu

Snimak beba koje bez nadzora spavaju na ulici u Norveškoj izazvao buru na društvenim mrežama

Praksa ostavljanja beba napolju u kolicima bez nadzora je normalna u skandinavskim zemljama, a smatraju da pomaže imunološkom sistemu dece.

@mrmelk_

True story #viking #ting

♬ original sound – Olly Bowman

Snimak koji je ubrzo postao viralan na TikToku prikazuje Olija Boumana koji šeta ulicom i govori: „Još jedan dan u Norveškoj, još jedna grupa beba ostavljena sama na hladnoći“.

„Pogledajte koliko ih ima“, rekao je on na snimku pa pokazao kolica parkirana na trotoaru.

„Pomaže im pri disanju i čini ih nezavisnijima. Zapravo je to razlog zašto toliko ljudi u Norveškoj napušta svoje domove ranije nego u drugim zemljama“, ispričao je.

Međutim, mnogi korisnici društvenih mreža bili su zbunjeni spomenutom praksom. Neki su bili u šoku zbog saznanja, a drugi nisu mogli vjerovati da je društvo u Norveškoj takvo da roditelji nemaju strah od kidnapovanja djece.

Finska studija iz 2008. godine, objavljena u Međunarodnom žurnalu cirkumpolarnog zdravlja, pokazala je da deca „duže dremaju na otvorenom“ u odnosu na one u zatvorenom.

„Iskustva roditelja su uglavnom bila pozitivna i većina roditelja se nije suočila s potencijalno opasnim situacijama“, napisali su autori, dodajući da postoji rizik od hipotermije po posebno hladnom vremenu, što znači da je važno osigurati da su deca prikladno odevena.

Nakon što je video postao viralan, Bouman je izašao na ulice da pita roditelje u Oslu zašto misle da je to tako uobičajena navika.

Jedna osoba je rekla da se to definitivno dešava, ali da „zavisi gde se nalazite“. Druga je rekla da su poznavali ljude koji su to uradili, ali ona nije praktikovala.

Neki su rekli da ne praktikuju zbog straha od krađe kolica, a većina je smatrala da je to veoma uobičajeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.