U trendu

Šok: Uklonila obe dojke, pa saznala da su rezultati bili POGREŠNI

Maurin Bozen (32) iz Kansas Sitija, ima porodičnu istoriju raka dojke, a 2008. godine je saznala da nosi mutaciju koja joj povećava rizik od raka za 70 odsto.

Saznavši koliki je rizik, odlučila je da napravi dvostruku mastektomiju, zahvat uklanjanja obe dojke, što joj je smanjilo rizik za 95 odsto pa je još i 2018. planirala da ukloni matericu i jajnike jer je takođe bila u opasnosti od dobijanja raka jajnika.

Pre planirane operacije vađenja jajnika i materice, njen agent osiguranja joj je rekao da mora da napravi još jedan genetski test ako bi se potvrdili nalazi iz prvog testiranja –  da je pozitivna na mutaciju, piše Daily Mail.

Bozen je otkrila da je bila u potpunosti šokirana kad je dobila nalaze drugog, pa i trećeg, testiranja koji su pokazali da je negativna na tu mutaciju. Objasnila je da njena porodica ima istoriju naslednog raka dojke koji datira sve od 1863. godine. Njenoj majci, Suzan Vin, dijagnostikovan je rak dojke u drugom stadijumu u dobi od 32 godine, a njena baka, Elda, imala je dijagnostikovan rak jajnika u 40-im.

– Veruje se da je između pet i deset odsto svih karcinoma dojke nasledno i prenosi se s generacije na generaciju – piše neprofitna organizacija Breastcancer.org.

Većina naslednih karcinoma dojke je rezultat mutacija dva gena, BRCA1 i BRCA2. Svako ima te gene, koji popravljaju oštećenja stanica i inhibiraju rast abnormalnih stanica.

– Prosečne žene u SAD-u imaju 12-postotnu verovatnoću da će dobiti dijagnozu raka dojke u svom životu – piše na stranicama Breastcancer.org.

Međutim, ženama koje imaju jednu ili obe BRCA mutacije rizik od raka dojke se povećava za barem 70 odsto. Osim toga, oko 45 posto žena s mutacijom BRCA1 i oko 20 posto žena s mutacijom BRCA2 razviće rak jajnika do 80. godine.

– Sela sam s genetskim istraživačem koji je bio visoko cenjen zbog njegovog rada na terenu, i rekao mi je da je test pokazao da sam pozitivna na mutaciju BRCA1 – rekla je.

– Zbog istorije bolesti u mojoj porodici, nisam bila šokirana rezultatom, ali ipak sam ga pitala postoji li ikakva šansa da je test netačan. Uverio me je da ne postoji – prepričava.

S 23 godine se odlučila na dvostruku profilaktičku mastektomiju – operaciju za uklanjanje obe dojke, prenose mediji.

Prvo što je morala da uradi, po zahtevu osiguravajuće firme, da uradi još jedno testiranje. Četiri sedmice kasnije, njen genetski savetnik nazvao ju je kako bi razgovarao o rezultatima testova, koji su pokazali da je ona zapravo uopšte nema tu mutaciju gena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.