U trendu

„Šokantna prognoza za 2022“: Medicina će omogućiti da živimo 115 godina

Naučnici će 2022. godine napraviti proboj u medicini koji će omogućiti da se produži prosečni životni vek za 25 godina, ali to može dovesti do velikih ekoloških i finansijskih kriza, navodi se u „šokantnim prognozama“ „Sakso banke“.

„Sakso banka“ svake godini objavljuje šokantna predviđanja za sledeću godinu. Oni se uglavnom bave nizom malo verovatnih i događaja koji se potcenjuju, zbog kojih bi finansijska tržišta mogao da prekrije veoma moćan „udarni talas“.

ako ta predviđanja ne predstavljaju zvanične tržišne prognoze „Sakso banke“ za 2022. godinu, ona upozoravaju, da mnogi investitori mogu biti u zabludi prilikom procene niza događaja navodeći da je njihova verovatnoća zanemarljivo mala.

„Tokom 2022. godine će glavni proboj u medicini omogućiti da se produži prosečni životni vek za 25 godina, što će dovesti do određenih etičkih, ekoloških i finansijskih kriza u do sada neviđenim razmerama“, pišu analitičari.

Eksperti očekuju da će novo sredstvo moći da uspori starenje i čak da podmladi ostarele ćelije, tako da će u budućnosti uzrast od 80 godina postati uzrast od 50 godina. Oni upozoravaju i na to da će ovakav proboj u medicini dovesti do mnogih etičkih i finansijskih poteškoća.

„Zamislite da svako može da računa na to da će prosečno živeti 115 godina i biti zdrav. Šta će to značiti za penzijski fond ili samo za mogućnost da se ode u penziju? A šta se dešava sa cenom za našu planetu koja podržava milijarde ljudi, a da ne govorimo o dostupnosti hrane? Pored toga, postavlja se i etičko pitanje: zar nije humano da taj ‘koktel’ bude svima dostupan? Drugim rečima, kako će se sa tim izboriti naš sistem etičkih vrednosti, politički sistemi i sama planeta?“, pitaju se analitičari.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)