U trendu

Solarne oluje nikad nisu bile opasnije po ljude, a njihove posledice su katastrofalne

Stručnjaci već duže upozoravaju na katastrofalne posledice koje bi mogle nastati u slučaju da Zemlju pogodi snažna solarna oluja. Pali bi komunikacioni sistemi i nastala bi ogromna ekonomska šteta, piše BBC.

Međutim, postavlja se pitanje – zašto? Šta to solarnu oluju čini toliko opasnom u ovo moderno doba?

U Vijetnamu je 1972. iz nepoznatih razloga eksplodiralo na desetina podvodnih mina. Naučnici sada smatraju kako je uzrok tome bila solarna oluja koja je poremetila magnetno polje Zemlje.

Posledice bi danas bile mnogo ozbiljnije: nastala bi šteta na sistemu snadbevanja električnom energijom, pali bi komunikacioni sistemi i sateliti bi prestali da funkcionišu. Ekonomska šteta, u slučaju takvog događaja, samo bi Veliku Britaniju koštala 16 milijardi funti.

Teško je poverovati da bi oluja sa toliko udaljenog Sunca mogla prouzrokovati ovakve probleme, ali postoje opravdani razlazi zašto je to tako.

Šta su solarne oluje? 

Naše Sunce je zvezda, goruća masa naelektrisanog vodonika. Kako se ta masa kreće, gomila se energija u magnetnom polju Sunca. Sunce se oslobađa te energije kroz solarne baklje i kroz snažne erupcije plazme, poznate pod nazivom solarni vetrovi ili oluje.

Mada solarne baklje mogu naškoditi našem komunikacionom sistemu, solarne oluje mogu stvoriti mnogo ozbiljnije probleme.

Svaka takva oluja sadrži veliku količinu energije, 100.000 puta veću od količine energije sukupnog nuklearnog arsenala na Zemlji. Sreća je to što se deo te energije rasprši u ogromnom prostranstvu svemira pre nego što dođe do nas.

Ako krene ipak prema nama, neće biti dobro 

Sunce se okreće oko svoje ose i kao velika rotirajuća prskalica šprica solarne vetrove i baklje u svim smerovima.

Ako jedna takva oluja krene direktno prema nama, a ima magnetno polje suprotno Zemljinom, magnetna polja ulaze u interakciju i dolazi do slabljenja magnetnog polja pri površini Zemlje. Iako je ta promena relativno mala, obično je vrlo nagla pa može izazvati štetne indukcije struje u dalekovodima, transformatorima i drugim uređajima.

U moderno doba, kada smo sve  više zavisni od električnih i komunikacionih mreža, posledice mogu biti katastrofalne.

Recimo, danas svi navigacioni i komunikacioni sistemi, uključujući one u avionima, uveliko zavise od komunikacionih satelita. Snažna sunčeva oluja kroz zračenje i nabijene čestice mogla bi oštetiti te satelite i tako zadati snažan udarac tim sistemima.

Jaka solarna oluja mogla bi prouzrokovati kvarove u elektronskim sistemima aviona ili preopteretiti električnu mrežu na površini Zemlje i tako prekinuti snadbevanje električnom energijom.

Koliko je solarna oluja opasna, zavisi od tri faktora: da li usmerena prema nama, koje je jačine i ima li magnetno polje suprotno Zemljinom. Oluja može biti snažna, ali ako joj magnetno polje nije suprotno pozicionirano našem magnetnom polju, nije toliko opasna.

Predviđanje solarnih oluja 

S obzirom na to da smo svesni moguće opasnosti i teških posledica ako nas direktno pogodi solarna oluja, sve se više ulaže u svemirske prognoze tj. sistem koji predviđa solarne oluje. Dobro predviđanje solarnih vetrova može, na primer, omogućiti kompanijama da isključe neke uređaje i tako ih zaštite od kvarova. Danas se solarne oluje mogu predvideti šest sati unapred.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar