U trendu

Spas iz prirode: 11 lekova koje već imate u kući – i besplatni su

U ormariću za lekove uvek treba imati flastere, zavoje i tablete za bolove.

Međutim, nebrojeno je mnogo načina na koje sebi možete pomoći, pre nego što posegnete za tabletama.

Evo 11 stvari koje pomažu, kada zaboli:

1. Votka za smrdljive noge

Neprijatan miris nogu najjednostavnije je ukloniti s malo votke. Dovoljno je stopala prebrisati sa krpom koja je namočena u to alkoholno piće. Votka sadrži visok procenat alkohola koji deluje antiseptično i isušuje. Obrišete li noge u njoj, alkohol će ukloniti vlagu od koje žive gljivice i bakterije koje uzrokuju loše mirise.

2. Zagrizite olovku

Pod stresom ili anksiozni, nesvesno grizemo. Time opterećujemo mišić čeljusti koji je povezan sa nervima koji reaguju na bol, pa se ona potom pretvara u glavobolju. To se može lako izbeći ako zagrizemo običnu olovku, čime se smanjuje pritisak na čeljust, a onda, uzročno-posledično, i glavobolja u ionako teškoj situaciji.

3. Osveživač daha

Vodica za ispiranje usta moćan je antiseptik i dobra je za plikove. Namočite vaticu i tri puta dnevno tapkate po plikovima. To činite dok plikovi u potpunosti ne nestanu.

4. Čaj od matičnjaka

Ovaj čaj ima antivirusna svojstva i odličan je u lečenju herpesa. Dovoljno je u šoljicu dodati dve kašičice čaja, ostaviti da se ohladi pa njime namazati ranicu.

5. Sladić za žuljeve

Sadrži sastojke slične estrogenu koji omekšavaju kožu. Pomaže i kod kurjih očiju. Kremicu od sladića lako je napraviti. Sladić treba samleti u prah, dodati smesu bezmirisnoj kremici i to je to. Kremom namazati tvrdu kožu na stopalima. Sladić možete dodati i u kupku za noge.

6. Loptica za tenis opušta noge

Ukoliko nemate žrtvu koja bi vam mogla, nakon napornog dana izmasirati stopala, upotrebite lopticu za tenis. Skinite čarape, stanite na nju i trljajte. Ona će opustiti mišiće umornih stopala.

7. Maslinovo ulje dobro za bore i mrlje

Blagodeti maslinovog ulja su mnogobrojne, a koristi se i u industriji kozmetike. Kod iritacija kože ublažava nastalu štetu i hrani našu kožu. Bogato je antioksidansima, pa je dobro je i za uklanjanje bora i smeđih mrlja.

8. Kašika šećera za štucanje

Samo malo šećera pod jezik dovoljno je da zaustavi štucanje. Veruje se da šećer deluje na nerve koji šalju signale mišićima zaduženim na dijafragmu koja je odgovorna za grčeve, a koji su krivci za štucanje.

9. Muzika za srce

Oko pola sata slušanja umirujuće muzike smanjuje krvni pritisak i pozitivno deluje na rad srca, pokazala su istraživanja Univerziteta u Firenci. Osobama sa visokim pritiskom naučnici su puštali muziku, što je pomoglo lekovima za snižavanje pritiska.

10. Limun i masline uklanjaju mučninu

Tanini u maslinama smanjuju lučenje pljuvačke, pa su pravi spas za one kojima vožnja u automobilu uzrokuje povraćanje. Pre polaska na put, pojedite nekoliko maslina, a mučninu efikasno smanjuje i sisanje limuna. I jabuka pre puta takođe se pokazala delotvornim.

11. Jogurt otklanja loš zadah

Kada je u pitanju jogurt, milion je dobrih stvari koje ova namirnica čini našem organizmu. Osim što je zdrav, jogurt ublažava žgaravicu i uklanja neprijatan zadah iz usta. Bakterijske kulture u jogurtu uništavaju plodno tlo na kojem se razvijaju bakterije zaslužne za loše mirise u našim ustima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar