Spas za pušače, ali i one bivše: Samo ovako ćete da zaštitite pluća

Pušenje je jedan od najvećih uzročnika mnogih bolesti, pa i onih najtežih. Pušači cigareta udišu dim duvana pomešan sa česticama aerosola i nikotinom, koji ulaze duboko u pluća. Ovi toksini preko pluća ulaze u krvotok. Pušenje duvana je jedan od najvećih uzroka bolesti, poput raka, srčanih bolesti, čira, osteoporoze, moždanog udara.

Najbolje bi bilo ostaviti cigarete, ali ako niste spremni da prestanete s pušenjem možete učiniti nešto što bi umanjilo štetne efekte. Ove savete mogu da primenjuju i one osoebe koje su prestale da puše. Naime, samo prestak pušenja nije dovoljno da se iscele pluća. Ovo su neke od namirnica koje bi mogle da vam pomognu. Naravno, ovo bi moglo da dobro dođe i bivšim pušačima kako bi oporavili pluća.

Savet za pušače: Paradajz i jabuke

Decenijsko naučno istraživanje sugeriše da ishrana bogata paradajzom i jabukama, može ubrzati oporavakpušačkih pluća. Studija je otkrila da su ljudi koji su jeli u proseku više od dva paradajza ili više od tri porcije svežeg voća dnevno, posebno jabuka, imali sporiji pad funkcije pluća. Naučnici su otkrili da ovo voće i povrće smanjuju šansu za razvoj opstruktivne bolest pluća.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima visoku koncentraciju katehina i sprečava smanjenjeg kapaciteta pluća koji dolazi sa godinama i koji se pogoršava pušenjem. Katehini su jedinjenja koja mogu pomoći u regulisanju krvnog pritiska, povećanju gubitka težine i zaštiti mozga od bolesti. Katehini u zelenom čaju mogu razrediti naslage sluzi u plućima. Zeleni čaj je takođe bogat antimikrobnim svojstvima koja pomažu u poboljšanju zdravlja pluća

Savet za pušače: Kurkuma

Kurkuma ima moćna antiinflamatorna svojstva, što je čini efikasnom u ublažavanju oštećenja pluća uzrokovanih pušenjem. Kurkumin koji je prisutan u kurkumi ima snažna antioksidativna, antiinflamatorna i antikancerogena svojstva koja štite pluća od oštećenja izazvanih nikotinom. Dim cigarete može izazvati upalu i opstrukciju disajnih puteva. Kurkumin štiti od razvoja takvih inflamatornih bolesti pluća. Kurkumin štiti pluća od kancerogena prisutnih u dimu cigareta i sprečava razvoj raka pluća. Ovaj sastojak, takođe štiti i druge organe od toksičnosti izazvane pušenjem.

Đumbir

Đumbir ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u uklanjanju toksina iz respiratornog trakta. Sadrži mnogo vitamina i minerala, uključujući kalijum, magnezijum, beta-karoten i cink. Poznato je da određeni ekstrakti đumbira ubijaju ćelije raka pluća. Možete dodati đumbir mnogim jelima kao biljku ili ga konzumirati u obliku čaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.