U trendu

Sposobni ili nezainteresovani: Kakve poruke vaše držanje šalje okolini

Govor tela ponekad ima mnogo više da kaže od nas samih. Sve ono što se svojski trudimo da sakrijemo reflektuje se kroz naše držanje i pokrete.

Govor tela često može da kaže o nama drugim ljudima više od onoga što verbalizujemo, ističu stručnjaci

Stručnjaci za govor tela objasnili su uobičajene vrste držanja i otkrili poruke koje svaka poza šalje drugim ljudima o našoj ličnosti.

Stručnjak za govor tela Inbal Honigman i terapeutkinja Džuli Dženings otkrili su najčešće stavove i šta oni govore drugim ljudima o našim osobinama.

Uspravno stajanje: Jaki ste i sposobni

Prema Inbalu, stajanje ispravljenih leđa i zabačenih ramena ukazuje na to da je osoba samouverena i moćna, zbog čega se drugim ljudima čini pristupačnijom i iskrenijom.

– U smislu govora tela, ako je vaše držanje uspravno i otvoreno, ostavljate utisak da ste moćni i izgledate vredni poverenja zbog načina na koji se držite – rekao je.

Džuli je dodala da je poza moći najzdravija od svih položaja i savetuje vežbanje te poze kad god je to moguće kako biste izbegli bolove u leđima i lošu cirkulaciju.

– Vaša kičma ima tri prirodne krive – na vratu, u srednjem i donjem delu leđa, a vežbanje ispravnog držanja treba zadržati te krive, a ne povećati ih – istakla je.

Pogrbljeno držanje: Nezainteresirani ste i zabrinuti

Pogrbljeno držanje može biti shvaćeno kao slabost, a i čini vas manje privlačnim drugim ljudima, jer pretpostavljaju da ste nervozni ili da vam je dosadno.

– U smislu govora tela, spuštena ramena poručuju da ste zatvoreni, a to ostavlja utisak da ste uplašeni i napeti – rekao je Inbal.

– Zbog toga izgledate kao da niste zainteresovani za ljude oko sebe, a retko kome je to privlačno. Kada prvi put sretnete nepoznate ljude, odajete utisak zabrinutosti i napetosti, jer pognuta ramena izgledaju kao da nosite težinu sveta na svojim plećima – nastavlja.

– Pogrbljeno držanje je uobičajeno poznato kao „Kyphosis poza“. Ovaj poseban položaj odnosi se na preteranu zakrivljenost gornjeg dela leđa, a ramena su zaobljena i pogrbljena prema napred – dodaje Džuli.

– Ovaj položaj držanja će dovesti do velikog opterećenja kičme, doprineti bolovima u vratu i leđima – kaže.

Pognuto držanje: Pažljivi, ali bez samopouzdanja

Pognuto držanje, koje uključuje naginjanje napred dok sa nekim razgovarate, ukazuje na to da je čovek pažljiv i da dobro sluša.

– Nagnuti se napred je nešto što prirodno radimo kad se fokusiramo na nekoga ili možda pažljivo slušamo tihog govornika – kaže Inbal.

– To je poza pažljivosti, ali izgleda čudno kad je trajna – rekla je Džuli i objasnila da „ovo držanje pokazuje osobi s kojom ste da je vaš fokus na njoj, ali i da nemate baš dovoljno samopouzdanja“.

– Ovo je loš položaj i ljudi koji ga često zauzimaju mogu imati česte bolove u vratu, leđima i ramenima, a u nekim slučajevima može čak uzrokovati i pogoršanje stanja kičme, što dovodi do daljih ozbiljnih zdravstvenih problema – rekla je za Daily Mail.

Stav izbegavanja: Niko ne ulazi u vaš lični prostor

Oni koji praktikuju držanje izbegavanja mogli bi da izgledaju kao da ne žele komunikaciju uopšte, a taj stav podstiče ljude oko vas da se osećaju neprihvaćeno.

– Ovo držanje prolazniku izgleda nekulturno, a vaša neverbalna komunikacija ljudima poručuje: „Radije bih bio bilo gde nego ovde“, čak i ako to nije vaša namera – kaže Inbal.

– Uobičajeno poznata kao „ravna leđa ili skoliotično držanje, ovaj položaj se odnosi na izravnavanje donjeg dela leđa i lagano rotiranje. Kada se donji deo leđa spljošti i okreće, izgubićete krivu liniju u kičmi – objašnjava Džuli, a prenosi Telegraf.

Odbrambeni stav: Odustali ste

– Defanzivno držanje je gotovo savršeni prikaz „odustajanja“- rekao je Inbal.

– U smislu govora tela, ovo je najodbrambeniji položaj, ceo gornji deo tela počinje da se uvija u zaštitničku, detinjastu figuru. Našim visokotehnološkim životima vladaju ekrani, a odbrambeno držanje obično je uzrokovano time što ste satima dnevno nadvijeni nad vašim telefonima, kompjuterima i tabletima – rekao je.

Džuli dodaje da se „odbrambenim položajem obično naziva držanjem glave napred“, odnosno položaj kad vam je vrat nagnut prema napred, a glava visi ispred ramena umesto da se odmara iznad njih.

– Ovakvo držanje će stvoriti veliki pritisak na kičmu i vrat, što može dovesti do umora. Uz lošu cirkulaciju, koju podstiče, mišići i zglobovi se lakše oštećuju i manja je verovatnoća da će se to ispraviti – dodaje Džuli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.