U trendu

Srbi ih često daju svojoj deci: Da li ste znali da su ovo nehrišćanska imena koja crkva ne prihvata?

Da li ste znali ove zanimljivosti u vezi naših imena?

U Srbiji su danas popularna mnoga imena koja ne zvuče tradicionalno srpski i koja ne postoje u crkvenim knjigama. Ipak, ono što je malo poznato jeste da se današnja popularna imena karakterišu kao ‘nehrišćanska’ i moraju da se ‘promene’ prilikom krštenja.

Ako ste u opštini po rođenju zavedeni pod imenom kog nema u crkvenim knjigama, tada vam na krštenju daju neko ime koje postoji u knjigama i obično predstavlja određenog sveca.

Ako već imate crkveno ime, to jest zavedeni ste u opštini kao u crkvenim knjigama, onda nema potrebe da dobijete drugo ime na krštenju. Smatra se da deca koja nose „nehrišćanska imena“ na taj način počinju novi život sa Hristom, te da su se duhovno opet rodila.

Imena koja su postala izuzeci

Međutim, i ovde ima izuzetaka od pravila. Dok se nekada davno ime Tara smatralo nepravoslavnim, danas je uobičajeno, toliko da se kršteno ime čak i ne traži. Isti slučaj je trenutno sa novokomponovanim imenima poput Mia, Lara, Selena, Nika, Ela, Vid, Lav i slična koja nisu upisana u crkvene knjige.

Doduše, kada je Srpska pravoslavna crkva u pitanju ima nekih delova u Srbiji gde se često i progleda kroz prste dok, na primer, u Rusiji nije dozvoljeno da se krstite ako ne nosite ime po nekom svecu.

U Srbiji ima raznih slučajeva, a mnogo toga zavisi od ličnog nastrojenja, od običaja u lokalnoj crkvi, kao i od saveta sveštenika, odnosno duhovnika. Neko na ‘odraslom krštenju’ dobija drugo ‘kršteno’ ime, obično po nekom svetitelju.

Neko zadržava svoje ‘građansko’ ime, makar se ono i ne nalazilo u svetačkom kalendaru, piše „Telegraf“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.