Srbi obožavaju ovaj prelepi cvet, a malo ko zna njegova lekovita svojstva

Božur, jedan od najlepših cvetova koji je omiljen u srpskom narodu, pored svoje lepote, ima i brojne druge namene. Prvenstveno ima dragocene zdravstvene prednosti. Pomaže u slučaju problema sa probavnim sistemom, posebno kod probavnih smetnji. Takođe ima analgetički i sedativni efekat. Koristi se u lečenju neuroza i migrena.

Biljna sirovina dobijena od božura su cveće, korenje i seme. Sadrže mnoge vredne sastojke, uključujući salicin glikozid, alkaloide, tanine, šećere, sluz, etarsko ulje i mineralne soli: magnezijum , kalijum , gvožđe, bakar, hrom , nikl, bizmut, molibden, titan, volfram i stroncijum.

Cvetovi božura sadrže antocijanine i flavonoide.

Sok od cvetova ili korena božura ima diuretički efekat, detoksikuju organizam, poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove, imaju dijastolna i antialergijska svojstva. Koriste se kod bolesti koronarnih arterija, za ublažavanje tegoba povezanih sa hemoroidima, artritisom i reumatizmom, kao i kod lezija kože (npr. atopijski dermatitis) i zapaljenja sluzokože. Atopijski dermatitis i reumatski bolovi mogu se lečiti toplim oblozima od odvara božura.

Sok božura se može koristiti i kod upale gornjih disajnih puteva.

Od božura kod kuće možete napraviti tinkturu, koja nije samo veoma ukusna, već i veoma zdrava. 100 g svežeg ili suvog korena božura prelije se sa 500 ml toplog 40-60% alkohola i ostavi dve nedelje dok se ne formira maceracija. Nakon ovog vremena, tinktura se filtrira. Treba je piti 2-3 puta dnevno za 5 ml.

Božur ne treba koristiti tokom menstruacije. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.