U trendu

Srbi raspravljaju o životu u Jugoslaviji, odgovori su razni: Nije beda bila…

Jednog korisnika Redita iz Srbije zanimalo je kako je izgledao život u Jugoslaviji i komunizmu,a na to pitanje dobio je mnoštvo odgovora.

„Moj deda bi mi uvek pričao kako je tada bilo bolje, i moj otac isto, što se tiče na primer studenata i školskih organizacija, iako ne znam tačno šta se radilo i šta je država radila i šta nije. Šta vi kažete? Kako je to bilo u stvarnosti?“ glasilo je pitanje koje je postavio reditovac, a ispod su osvanuli različiti odgovori.

„Je*i ga, daleko od savršenog vremena, ali tad završiš srednju/faks, nađeš siguran posao, posle par godina uz malo sreće dobiješ kuću/stan. Besplatno sve po pitanju zdravstva (i zubar). Ko je radio u većim firmama, letovanja u odmaralištima za džabe ili simboličnu cifru, komunalije su bile jezivo male za današnje standarde. Tad je bio luksuz kupiti nove patike, ali nasuprot tome noćni život (kafana, diskoteke, restorani) su bili mnogo jeftiniji nego danas“, odgovor je koji je dobio najviše lajkova.

„Kako čujem stabilnije je bilo. Bilo je posla, odmori, sve je to država platila. Standard je bio kakav je, skroman ali siguran. E sad, cenzura je bila gora nego danas. Tajna policija je radila gore nego danas. Zamisli situaciju da neko kaže prijatelju ‘što ne umre ovaj Tito više’ i sutradan tog čoveka nema jer ga je prijatelj prijavio. Nekad zatvor, nekad metak. Po zasluzi. Otimanje zemlje da ne spominjem. Tako da, stabilnije, sigurnije, ekonomski ne sjajno ali nije ovakva beda bila. Drugovi partije živeli su super, protivnici uhapšeni. Sve što vidiš danas isto se radilo, samo gore, cenzura, ugnjetavanje ako si protiv sistema, kult Vođe, Partije iznad naroda. Zvuči poznato?“ primetio je jedan korisnik Redita u svom odgovoru.

„Moji roditelji i ostala familija koja se seća tog doba kaže da je bilo bolje onda. U kući moga dede, majčinog oca, srpskog seljaka, držala se Titova slika, ne ona velika zidna već mala i diskretna što stoji na stolu. A to „bolje onda“ se svodi da je SFRJ bila u mnogo čemu ozbiljnija i država je bolje funkcionisala. I standard nije bio loš. I moje lično uverenje je da je SFRJ jedina država vredna spomena u kojoj su Srbi živeli od 19. veka“, bio je jedan od komentara.

Neki korisnici Redita smatraju da se u Jugoslaviji živelo mnogo gore nego danas

Bilo je i onih koji su čuli da se u Jugoslaviji živelo mnogo gore nego danas.

„Moji su radili na zemlji i imali još posao pored toga. Jedina razlika je tržište i populacija. Ali, živelo se teško i u oskudici. Moj tata kaže da je danas deset puta bolje nego osamdesetih kad je on bio srednja škola“, jedan je od odgovora.

„Diktatura, cenzura medija, partijsko zapošljavanje. Isto s**nje, drugo pakovanje. Da imamo more i normalne plate, ne bi ni primetili razliku“, zaključio je jedan od korisnika Redita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.