U trendu

Srčani bolesnici ovu stvar ne smeju da rade kad pada sneg

Jedna aktivnost na snegu mogla bi da bude vrlo opasna po ljude sa srčanim oboljenjima.

Američko udruženje za zdravlje srca poziva na oprez kada je reč o čišćenju snega.

Ljudi koji imaju problema sa srcem mogu da se suoče sa povećanim rizikom od srčanog udara ukoliko čiste veliku količinu snega, piše „Hearth.org“

Čišćenje snega kao fizička aktivnost može da izazove dodatni stres na srcu posebno među ljudima koji nisu navikli na redovno vežbanje.

Brojne naučno-istraživačke studije tokom godina su identifikovale opasnost čišćenja snega lopatom za one sa i bez prethodno poznatih srčanih oboljenja.

– Uklanjanje malo snega sa trotoara ili ispred ulaza možda ne izgleda kao težak posao, ali opterećenje koje zadaje težak sneg može da bude jednako ili čak zahtevnije za srce od polaganja testa opterećenja na traci – otkriva glavni autor studije Bari Franklin.

Opšti savet za srčane bolesnike je da se ne opterećuju i naprežu kada temperature padnu ispod nule.

Krvi sudovi se tada sužavaju i opterećuju srce koje mora više da radi kako bi snabdelo vaskularni sistem kiseonikom.

Nemačko kardiološko udruženje savetuje da kada je napolju hladno srčani bolesnici nose šal ili masku preko nosa jer na taj način u respiratorni sistem dospeva manje hladan vazduh.

Studija sprovedena u Kanadi pre nekoliko godina pokazala je da su se šanse za srčani udar, nakon snežnih padavina, povećala kod muškaraca, ali ne i kod žena, prenosi Telegraf.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar