U trendu

Sreća, ljubav i dugovečnost: Ovo su drevna japanska pravila koja će vas odvesti ka ispunjenom životu

Ikigai je japanski koncept  koji vodi ka dugovečnosti i sreći.  Na Okinavi u Japanu, ovo jednostavno pravilo pruža dublji uvid u svrhu života. Zaista, to je nešto poput tajnog stepenika ka uspehu koji čeka da ga otkrijete.

Dakle, prva stvar koju treba uraditi je otkriti svoje strasti – ono u čemu zaista uživate. Bez obzira na to koliko jednostavno ili minimalno to bilo, bitno je da vas ispunjava. Pevanje pod tušem, šetnja, baštovanstvo ili čitanje – samo pratite ono što vas inspiriše.

Sledeći korak je prepoznati svoje talente i veštine. Svi imamo nešto u čemu smo dobri, nešto što radimo s lakoćom. Postizanje uspeha kroz ove talente daje nam samopouzdanje i motiviše nas da rastemo još više.

Ali tu nije kraj – postavljanje ciljeva i misija takođe je ključno. Razmislite šta želite postići i na koji način. Kako vaše veštine i interesovanja mogu doprineti boljitku zajednice oko vas?

Naravno, sve to treba da se uklapa u vašu karijeru. Vaš posao treba da bude odraz vaših strasti, talenata i doprinosa društvu.

Ali Ikigai se ne završava tu. On nas uči još nekim vrednostima. Jedna od njih je umerenost u jelu. Osećaj sitosti tokom obroka trebao bi biti dovoljan da zaustavi prejedanje.

I, naravno, prijateljstvo igra važnu ulogu. Iskrena i jaka prijateljstva pružaju podršku u teškim vremenima, ali nas isto tako podsećaju na naše mane i vrline, pomažući nam da rastemo i razvijamo se.

U suštini, Ikigai je poput mapa za srećan i ispunjen život – on spaja naše strasti, svrhu, veštine i doprinos društvu, pružajući nam put ka dugovečnosti i zadovoljstvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.