U trendu

Sreća vas može zadesiti na drugi dan Uskrsa! Da li znate za ovu neobičnu tradiciju?

Drugi dan Uskrsa nije samo nastavak svečanosti već i vreme kada se neguju stari običaji i tradicija koji po narodnom verovanju vode  u sreću i blagostanje .

Ovaj dan kada radost i sreća ulazi u domove, nastavljajući slavlje i gozbe započete na Uskrs. Posebno se ističe važnost veselja i deljenja radosti s najbližima. Prema starom verovanju, ignorisanje ovog jednostavnog pravila navodno donosi nevolje u budućnosti, pa je tradicija okupljanja porodice i prijatelja na Vaskršnji ponedeljak veoma važna.

U mnogim mestima, poput manastira Hilandar, organizuju se litije, koje simbolizuju procesiju vernika noseći crkvene predmete. Ovi običaji često se održavaju s početkom dana, uz posebne molitve i obilaske važnih mesta u zajednici.

Međutim, posebni običaji mogu se naći i u Vojvodini, gde momci koji su spremni za brak obilaze devojke u selu. Ovaj običaj, poznat kao „vodeni ponedeljak“, uključuje polivanje devojaka vodom iz fijakera ili posuda. Veruje se da ovaj čin čisti grehe i označava izbor buduće supruge, a što više vode potroše, to je veća verovatnoća da će izabrati određenu devojku i imati sreću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.