U trendu

Šta je najbolje uraditi s parom iz česnice

Česnica je neizostavan simbol Božića, a veruje se da će osoba koja izvuče u svom parčetu paru imati najviše zdravlja, sreće i bogatstva tokom cele godine. Ipak, po tradiciji je ne treba nositi kao amajliju.

U božićnu česnicu tradicionalno se umesi i novčić. Jede se kad se cela porodica okupi za stolom, i po pravilu se ne seče, već svaki član “odlomi” svoje parče. Onog koji nađe novčić navodno će sreća pratiti tokom cele godine, međutim mora da ispoštuje običaj do kraja.

Naime, mnogi paru koju su izvukli iz svog parčeta nose uz sebe kao amajliju tokom cele godine, ali, najpravilnije bi bilo da se para stavi na ikonu.

Veruje se da parica izvučena iz česnice treba da se otkupi drugim novcem od onoga ko ga je pronašao u kolaču, a zatim se stavi na ikonu ili pored nje i čuva do sledećeg Božića. Ukoliko neko nađe paru, a ne želi da je zadrži, on može da je „proda“ nekom drugom kako bi mu ustupio svoju sreću, ali ono što nikako ne bi smelo da se radi jeste da se kupuje njime, niti pokloni nekome kao novac, piše Nova.rs.

Podrazumeva se i da nikako ne treba da je bacite ili izgubite.

Desi se nekad i to da niko ne nađe paru, već ona ostane u poslednjem parčetu namenjenom za “kuću”, i to je, ispostaviće se, najbolja varijanta, jer znači da će svi u kući imati sreću, zdravlje i blagostanje tokom cele godine.

Inače, osim novčića, u česticu se ponekad stavlja i parče badnjaka ili dren, koji onome ko odlomi parče donose plodnost i dobro zdravlje, a u nekim krajevima i zrno kukuruza, pasulja ili pšenice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar