U trendu

Šta je praunuk generala Tranijea poručio Makronu zbog Srbije?

Savez Srba Francuske objavio je na Fejsbuku pismo Pjera Tranijea, praunuka francuskog generala iz Velikog rata Šarla Tranijea, predsedniku Francuske Emanuelu Makronu. Pjer Tranije osuđuje skandalozni protokol za obeležavanje stogodišnjice dana primirja i doček predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na istom, ističu u Savezu Srba Francuske.

Gepostet von Union des Serbes de France / Savez Srba Francuske / Savez Srba Francuske am Mittwoch, 14. November 2018

General Šarl Tranije je sa francuskom konjicom i srpskim trupama oslobodio Niš, Skoplje, Prokuplje i Svilajnac.

Prevod pisma njegovog unuka, koje je objavio Savez Srba Francuske, prenosimo u celosti:

„Predsedniku Republike Francuske,

Prilikom svečane komemoracije 11. novembra 2018, ukazali ste čast mnogim šefovima država. Međutim, osećam u mom telu i mojoj krvi sramotu koju ste učinili g. Vučiću, predsedniku Republike Srbije, čijoj se mirnoći divim. Na njegovom mestu, napravio bih neviđen skandal. Koja velika pobeda na Zapadnom frontu bi opravdala nemačku kapitulaciju 1918. godine?

Moj pradeda general Tranije i general Franše D’Epere sa srpskim generalima, po ceni neverovatnih patnji, izvojevali su predaju i kapitulaciju bugarske vojske, zarobili su jedanaestu nemačku armiju, kapitulirala je i Turska i Austrija otvarajući put do Berlina.

Rat je dobijen na istočnom, Solunskom frontu! Nemačka, sama i anemična, više se nije mogla nositi sa sukobom. Heroji tog rata su francuski, srpski, grčki, engleski i italijanski vojnici. U Skoplju, 30. septembra 1918. godine, general Ludendorf je zatražio od Klemensoa opšte primirje i potpuni prestanak vojnih dejstava! Trebalo je da na ovoj stogodišnjici budu počastvovani upravo Crbi, koje ste isključili, Englezi, Grci, Italijani i, naravno, Amerikanci. Podsećam Vas da su se Rusi povukli 1917. godine.

Gde je Francuska? Da li je postala rob Sjedinjenih Američkih Država? Pretvarate se da želite promovisati evropsku odbranu, a za ulazak u Evropsku uniju mora se biti član NATO-a? Vi ste ukazali čast našim neprijateljima umesto našim osvedočenim prijateljima! Kakva niskost. Znajte da su Srbi ponosni i veoma vezani za Francusku, ali Vi želite završiti potkopavanje odnosa, posao koji je pokrenuo Žak Širak.

Sramim se, gospodine predsedniče, sramim što sam služio mlitavoj državi dok sam u mornarnici mislio da služim časnoj zemlji. Hoće li prestati ta izdaja? Onda kada to odluče SAD? Više od 800 godina prijateljstva sa Srbijom je pregaženo bez kajanja? Sramota me, a Vama bravo, ako posle takve izdaje još možete mirno da spavate.

Pjer Tranije“

Pjer Tranije posetio je Prokuplje u oktobru. U tom gradu, na spomeniku junacima Gvozdenog puka, među četiri centralne ličnosti nalazi se i lik generala Tranijea.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)