U trendu

Šta konobari prvo primete na gostu? Ove stvari nemojte raditi

Od toga kako se ponašate za stolom, jeste li komplikovani u narudžbinama, ignorišete li svoje dete uvaljivanjem telefona u ruke ili pak ćutke sedite s partnerom – sve su to sitnice koje iskusno oko konobara ne propušta.

Jeste li na telefonu ili ćete zapravo razgovarati s nama?

Prema studijama, ispostavilo se da konobar primeti jeste li na telefonu ili stvarno obraćate pažnju na njega.

– Kad prvi put priđete stolu, primetite ruke u telefonu… osim ako nije tamo! I ljude koji sede bez telefona doživljavate kao ‘stvarne’ sa stvarnom, intimnom vezom, bilo da su prijatelji ili par – kaže Morgan Tejlor, viši konobar, a prenosi 24sata.hr.

Dodaje da je to vrsta ljudi i s kojima konobari vole da razgovaraju, nešto prokomentarišu, skrate dan.

– Bilo da to rezultira velikim napojnicom ili ne, to je sigurno lepše nego posluživati ljude koji ne dižu glavu od mobilnog – dodaje on.

Kako komunicirate međusobno

Konobari posmatraju kako se roditelji odnose prema svojoj deci, supružnicima…

– Tokom godina susretao sam se s mnogo različitih vrsta ljudi, a najdraže su mi uvek bile porodice s decom. Budući da sam dete u srcu, volim da igram igre i komuniciram s detetom dok se brinem o porodici – kaže Džejkob Koen, konobar sa skoro decenijskim iskustvom.

Otkriva kako na njegovu žalost, decu danas roditelji najčešće ignorišu. Vode ih u restoran ili kafić sa sobom i onda im ‘uvale’ virtualnu dadilju u obliku nekog ekrana…

Kako se ponašate u njihovom prostoru

Ako je reč o restoranu, konobari će svakako gledati tražite li mesto sami ili ćete njima prepustiti da rade svoj posao. Često odlučimo da sami pronađemo mesto u restoranu ako vidimo da je konobar zauzet, ali u restoranima često imaju raspored stolova ili sedenja, pa je bolja opcija da pričekamo konobara koji će nas odvesti do našeg mesta.

Slično je i kad gost odlučuje da ‘pomogne konobaru’, na primer slaganjem prljavih tanjira ili šoljica. Iako mislimo da time radimo uslugu konobaru, zapravo je potpuno obrnuto. Konobari imaju svoj način pospremanja prljavog posuđa, pa je puno bolje da sve ostavimo onako kako je.

Naručivanje od više konobara

Ako konobar izgleda umorno ili ako je trenutno zauzet, svejedno desert ili drugo predjelo ne tražite od drugog konobara jer tako samo možete izazvati zbunjujuću situaciju kada treba da vam donesu račun. Umesto toga, zamolite drugog konobara da pozove vašeg, odnosno onog koji vas je prvi poslužio, piše MSN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar