U trendu

Šta pokloniti za slavu? Ovo su pokloni koji postaju porodično nasleđe, domaćin će ih pamtiti zauvek

Slava je poseban dan za pravoslavne vernike, obeležen molitvama, porodičnim okupljanjem i blagoslovom doma.

Jedan od ključnih elemenata ovog svečanog dana su pokloni koji se tradicionalno razmenjuju. Odabir pravog poklona za proslavu može biti divno iskustvo koje doprinosi duhovnoj i emocionalnoj vrednosti proslave. Danas vam olakšavamo i predlažemo nekoliko ideja šta pokloniti za slavu.

Slava kao običaj je specifična za Srbe i jedina neprekinuta tradicija našeg naroda od vremena pokrštavanja do danas.

Veruje se da ovaj običaj datira iz vremena pokrštavanja Srba, odnosno prelaska iz mnogoboštva u hrišćansku veru. Naime, Srbi su kao pagani slavili kućne bogove. Svaka porodica je imala svog kućnog boga zaštitnika kome se molila, a onog dana kada su naši preci primili hrišćanstvo, umesto tih paganskih kućnih bogova počeli su da slave hrišćanske svetitelje.

Običaj poklanjanja poklona za slavu ima duboke korene u tradiciji pravoslavnih vernika, ali nije lako precizno odrediti tačan trenutak ili godinu kada je ovaj običaj nastao. Kako slava ima dugu istoriju, a sa njom su se vremenom razvijali i različiti običaji, uključujući i poklanjanje.

Osnovni principi poklanjanja poklona za slavu često uključuju simbole vere, kao što su ikone, verski tekstovi, sveće i drugi verski predmeti. Međutim, tokom vremena, ovaj običaj je evoluirao, a pokloni mogu obuhvatiti širok spektar predmeta, uključujući i lične, dekorativne ili praktične stvari.

Ideje za poklone

Izbor poklona zavisi od toga kod koga idete na slavu, odnosno u kakvom ste odnosu sa domaćinom. Na primer, ne donose iste poklone kumovi, roditelji, bliska rodbina ili kolege.

Ipak, postoji univezalan spisak poklona koji ne varira u zavisnosti od toga kod koga ste krenuli na slavlje. Najklasičniji poklon za slavu su bombonjera, piće i kafa, ali ukoliko želite da date lični pečat:

Ikona svetitelja: Ikona svetitelja po izboru je simboličan poklon. Ikone se često postavljaju u domovima kao izraz vere i zaštite, čineći ih idealnim darom za slavu. Ikona nije samo materijalni poklon, već i duhovni dar. Ona može poslužiti kao inspiracija za duhovni rast, podsećajući domaćina i porodicu na vrednosti vere i duhovnosti.

Verski literarni radovi: Biblija, molitvenici, ili verski literarni radovi mogu biti inspirativni pokloni. Knjige koje istražuju život svetitelja, pravoslavne običaje ili duhovne teme doprinose duhovnom bogatstvu porodice.

Slavski set: Ručno izrađeno posuđe za slavu, sa izgraviranim simbolima vere, dodaje lični dodir proslavi. Ove posude mogu biti praktičan i dekorativan dodatak slavskoj trpezi.

Vinski set: Elegantni vinski set ili posebne čaše sa urezanim verskim motivima mogu biti prelepi darovi za posebne trenutke tokom slave.

Zlatni privezak sa pravoslavnim motivima: Ukoliko idete kod nekog bliskog, imate želju ili mogućnosti, zlatni privesci sa svetiteljima predstavljaju predivan poklon koji postaje trajni simbol vere. Ovaj dar može postati porodično nasleđe i nositi posebno značenje.

Svetosavski nakit: Nakit sa motivima Svetog Save, krsta ili drugih verskih simbola može biti elegantan i duhovan poklon.

Ručno izrađeni ukrasi za dom: Ukrasne vence, svecnjake ili druge ručno izrađene dekoracije sa verskim elementima dodaju toplinu domu. Ovi ukrasi mogu biti sjajan dodatak prazničnoj atmosferi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar