Šta puna sudopera govori o vašem mentalnom zdravlju? Ova navika ima opasan uticaj na psihu, upozoravaju stručnjaci

Ako ostavite punu sudoperu preko noći, to negativno može uticati na raspoloženje ujutru

Sreća ne treba da zavisi od opranih sudova, ali brojna istraživanja pokazuju da nered u domu nepovoljno utiče na psihičko stanje, može da izazove, stres, nervozu, nezadovoljstvo.

Prema feng šuiju, uredan dom je dom u kojem živi pozitivna energija. Sličan pristup može se primeniti u psihologiji.

Kako brzo popraviti raspoloženje?

Stručnjaci iz oblasti psihologije ističu da određen nered u domu može da ukazuje na promene u psihičkom stanju čoveka. Na primer, prljava kuhinja može biti znak depresivnog raspoloženja.

Kaže se da je kuhinja srce svakog doma, a od njene higijene zavisi i zdravlje ukućana – prostor u kojem pripremamo i skladištimo hranu.

Zbog toga neki stručnjaci smatraju da nered u kuhinji, najpre u vidu pune sudopere, prljavih sudova koji se talože, može ukazivati na smanjenu volju osobe i nedostatak energije.

Sasvim je u redu da nam je nekad lakše da ostavimo sudove da prenoće, ali ako je to česta situacija, onda može negativno uticati na raspoloženje narednog dana.

Kada se probudite u kući punoj nereda, moguće je da ćete odmah osetiti nervozu, žal što sudove niste oprali sinoć, posvetićete se čišćenju umesto da uživate u jutarnjoj rutini.

Feng šui otkriva šta donosi nered i pretrpan prostor

Nije stvar u tome da li ste dobra domaćica ili ne, već o tome da se treba rešiti svega što ugrožava naše raspoloženje. Ukoliko se pred spavanja rešite nereda u sudoperi, iskustva pokazuju da ćete se osetiti manje opterećeno, lakše i da ćete ujutru imati prostora da uživate u aktivnostima koje volite i da se fokusirate na ono što vam je važno.

Ukoliko je pranje sudova za vas dosadan i naporan posao, predlažemo vam da u ovom kućnom poslu primenite mindfulness. Na primer, studija objavljena u časopisu “Mindfulness” otkrila je da ljudi koji su tokom pranja sudova razmišljali pozitivno, pomirisali deterdžent, osetili na rukama teksturu pene, udubili se u ono što rade, shvatili da pranje sudova može pomoći i pri smanjenju stresa i nervoze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.