U trendu

Šta se dešava sa telom kada pijemo vodu tokom jela: Da li ova navika ugrožava zdravlje?

Verovatno ste već čuli da ne bi trebalo da pijuckate vodu tokom jela, ali to nikad niste poslušali? Iako neki stručnjaci preporučuje da se voda ne pije pola sata pre i sat vremena posle jela, neki naglašavaju da uticaj vode na želudac i nije toliko štetan.

Ako baš morate da je pijete vodu u toku jela, da biste lakše progutali hranu, uzimajte male gutljaje i slobodno pijte onoliko koliko vam treba. Šta se u stvari dešava sa vašim telom ako tokom jela pijete vodu?

Šta se događa sa hranom i vodom u stomaku?

Proces varenja počinje tačno onda kada razmišljate o budućem obroku: pljuvačka se proizvodi u ustima. Kada žvaćete hranu, mešate je sa pljuvačnom koja sadrži neophodne enzime za varenje. Zatim omekšana hrana ulazi u vaš želudac gde se pomeša sa želudačnom kiselinom. U proseku, želucu je potrebno 4 sata da svari hranu, pre nego što je pretvori u tečnost ili polu tečnost. Polutečna ili tečna hrana ide dalje u crevni sistem, odakle napaja telo hranljivim materijama.

Voda ne ostaje dugo u stomaku. Potrebno je otprilike 10 minuta da želudac svari oko 300 mililitra vode. Dakle, ako pijete dok jedete, voda ne stvara jezera u vašem želucu. Voda brzo prolazi kroz svarenu hranu, hidrira i brzo napušta stomak.

Tečnosti ne utiču na smanjenje kiselosti

Telo je komplikovan, ali vrlo dobro podešen sistem. Ako stomak „oseti“ da ne može nešto da svari, onda proizvodi više enzima i povećava kiselost tečnosti unutar nje. Čak i ako popijete pola litara vode, to neće uticati na nivo kiseline koju imate u želucu. Uzgred, voda dospeva u stomak i preko hrane. Na primer, pomorandža se sastoji od 86 procenata vode.

Inače, studije su pokazale da neka hrana može da smanji nivo kiselosti u želucu, ali se ona vrlo brzo vraća u normalu.

Tečnost ne utiče na brzinu varenja

Nema studija koje dokazuju da tečnost gura čvrstu hranu koja nije dobro svarena u crevni sistem, pre nego što se potpuno razblaži. Naučnici tvrde da tečnost napušta telo brže od čvrste hrane, ali da ne utiče na brzinu varenja.

Pa, da li onda smete da pijete vodu dok jedete?

Ako pijete vodu dok jedete, svom organizmu nećete učiniti nikakvu štetu. Naprotiv, voda pomaže u omekšavanju čvrste hrane. Ali, nemojte piti pre nego što progutate hranu – u hrani koja sadrži neophodne enzime mora biti dovoljno pljuvačke.

Postoje određene prednosti toga da pijete vodu dok jedete. Istraživanja pokazuju da kada osoba napravi kratke pauze da pije vodu, ona usporava proces prejedanja. Kao rezultat, ljudi jedu manje što je dobro.

Ako ste navikli da sa hranom pijete čaj umesto vode, znajte i da je to u redu. Istraživanja pokazuju da nema razlike u nivoima kiselosti posle ispijanja čaja ili vode.

Temperatura vode koju pijete ne utiče na brzinu varenja ili na broj hranljivih materija koje primate. Želudac može da zagreje ili ohladi hranu do potrebnog nivoa. Međutim, naučnici preporučuju da pijete toplu vodu koja se nalazi na oko 65 stepeni Celzijusovih, odnosno da uzmete čašu vode na toj temperaturi i da je pustite da se prirodno hladi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.