U trendu

Šta se događa ako se tuširate dva ili više puta dnevno?

Ako ste navikli da ujutru prvo skočiti pod tuš pa to ponoviti i nakon vježbanja ili prije spavanja, možda svom zdravlju štetite više nego što mislite. Prečesto sapunanje i provođenje vremena pod tušem zapravo ne deluje dobro na kožu i kosu, a može uticati i na reproduktivno zdravlje. Bright Side popisao je neke posledice prečestog tuširanja.

Vaša kosa mogla bi da izgleda masnije

Sveže oprana kosa izgleda sjajno, ali kada se prečesto pere, može se više mastiti. Svaki put kad na kosu nanesete šampon, on isušuje vlasište, zbog čega se proizvodi više sebuma pa se kosa brže masti.

Vaša koža bi mogla da postane suva

Gelovi za tuširanje, sapun i vruća voda uklanjaju zdrave bakterije i ulja s kože. Neki dermatolozi čak preporučuju tuširanje tek dva do tri puta nedeljno kako biste sprečili pojavu svraba i preterano suve kože.

Možda ćete uočiti više peruti nego inače

Mnogi šamponi deluju suprotno od onoga što obećavaju. Preterano pranje kose uzrokuje svrab i iritaciju vlasišta, što može dovesti do peruti, a u nekim slučajevima može izazvati i gubitak kose.

Koža bi vam mogla postati osetljivija

Izlaganje tela prljavštini i bakterijama jača imunološki sistem i pomaže mu da se efikasnije bori protiv virusa. Prečesto tuširanje remeti mikrobiom kože uzrokujući osećaj nadraženosti i ispucalost i crvenilo.

Mogli biste naškoditi svom reproduktivnom zdravlju

Intimni delovi prirodno se čiste sekretom, a korišćenje sapuna i gelova za njihovu negu može uticati na pH-vrednost. To može dovesti do bakterijske neravnoteže, iritacije i uticati na reproduktivno zdravlje. Za pranje područja intimnih delova bolje je odabrati običnu vodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)