Šta se nalazi u vodama Crnog mora

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da se trenutno vode istraživanja na brzom postavljanju sistema novog podvodnog monitoringa.
„Vojno-tehnički eksperimenti za testiranje sistema za monitoring podvodne situacije uz korišćenje raznih robotskih sistema, izvodi se u vodama Crnog mora. Istraživanjem se bave specijalisti Ministarstva odbrane Rusije, kompanije vojno-industrijskog kompleksa i naučnici Vojno-inovacionog tehnopolisa „ERA“, navodi se u saopštenju.

Tokom istraživanja će se primenjivati različiti robotehnički sistemi i hidroakustična sredstva, kako bi se odredila najperspektivnija. Programeri stavljaju akcenat na malogabaritne hidroakustične aparate, jer je njih moguće brže postaviti i aktivirati nego postojeće sisteme. Novi sistemi će nekoliko puta poboljšati efikasnost reagovanja na pretnje iz mora.

Zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov i prvi zamenik ministra odbrane Ruslan Calikov posetili su tehnopolis kako bi se upoznali sa bespilotnim sistemima za podvodno osmatranje.

Jedan od tih podvodnih sistema je razradio koncern „Aurora“. Kako je objasnio glavni konstruktor Jurij Rožkov, sistem se sastoji iz dva podvodna autonomna instrumenta.

Jedan instrument ima ulogu pretraživača i može uz pomoć sonara da pronađe ciljeve u vodi i na dnu mora. Drugi instrument ima ulogu da pregleda teritoriju ispod vode, opremljen je aparatima za fotografisanje i video-snimanje. Instrumenti mogu da šalju koordinate pronađenih objekata do stanica na kopnu ili brodu.

Prema rečima Rožkova, sistem koji čine dva instrumenta je univerzalan i može se postaviti sa bilo kog broda. Instrumenti su kompaktni i laki – dvoje ljudi mogu da ih postave u vodu.

Ukrajinski časopis „Crnomorska bezbednost“ ranije je sproveo istraživanje u kome je učestvovao bivši komandant Mornarice vojske Ukrajine Sergej Gajduka, prema kome Rusija navodno smešta opremu za praćenje podvodnog naoružanja protivnika na objektima gasovoda „Turski tok“ i planira da postavi opremu i na gasovodu „Plavi tok“.  Ruski vojni eksperti smatrali su da je ova tehnologija neefikasna i veoma skupa da bi se ozbiljno razmatrala.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.