Šta se svetli oko crne rupe? (foto)

Naučnici sa Instituta za fiziku gravitacije Društva „Maks Plank“ u Nemačkoj i Univerziteta Aveiro u Portugaliji otkrili su da oko crne rupe zbog jake zakrivljenosti prostora treba da se nalaze svetlosni prstenovi koji se nalaze iznad horizonta događaja.
Fizičari su predstavili dokaz teoreme prema kojem crne rupe u ravnotežnom stanju imaju najmanje jedan svetlosni prsten. Da bi to dokazali, nisu koristili jednačine u okviru neke određene teorije gravitacije, već su primenjivali univerzalniji topološki pristup. Takav model omogućava da se uzmu u obzir alternativne teorije gravitacije i reši problem prisustva svetlosnih prstenova kod široke klase crnih rupa.

Rotirajuća crna rupa treba da ima dva svetlosna prstena. U jednom od njih svetlost se kreće u zatvorenoj orbiti u pravcu koji se podudara sa pravcem rotacije crne rupe, a u drugom – u suprotnom smeru. Osim toga, rezultati istraživanja pokazuju da silueta ili senka crne rupe uvek treba da bude veća od same crne rupe.
Naučnici navode da dokaz teoreme ima nekoliko pretpostavki, od kojih je jedna odsustvo gravitacionog polja daleko od crne rupe. Međutim, u svemiru koji se širi postoji kosmološka konstanta koja stvara slabo gravitaciono polje u bilo kojoj tački svemira. Istraživači u budućnosti planiraju da provere kako bi to moglo da utiče na dokaz ove teoreme.

View this post on Instagram

😳Um buraco negro é uma região no espaço onde a força de atração da gravidade é tão forte que a luz não é capaz de escapar. A forte gravidade ocorre porque a matéria foi pressionada em um espaço minúsculo. Essa compressão pode ocorrer no final da vida de uma estrela. Alguns buracos negros são o resultado de estrelas mortas.😳 __ Como nenhuma luz pode escapar, os buracos negros são invisíveis. No entanto, telescópios espaciais com instrumentos especiais podem ajudar a encontrar buracos negros. Eles podem observar o comportamento de materiais e estrelas muito próximos dos buracos negros. __ Texto: @cosmos_week Imagem: google e nasa #astronomia #astronomy #a #nasa #space #universo #astrophotography #universe #science #ciencia #moon #cosmos #astronom #astrofisica #astro #sica #luna #telescope #sky #stars #astrofotografia #o #fisica #sistemasolar #astrophysics #f #telescopio #estrellas #blackhole

A post shared by Cosmos Week (@cosmos_week) on

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.