U trendu

Šta svaka majka mora da nauči svoju ćerku?

Bez obzira na to da li ste li majka, teta, baka, starateljka ili imate bilo koju drugu ulogu u vaspitanju deteta, kao ženska osoba u životu jedne devojčice imate važan zadatak. Jednog dana vaša devojčica će odrasti i moraće se suočiti sa stvarnošću života.

Iako je ne možete u potpunosti zaštititi od svih nedaća koje život nosi, ono što možete jest naučiti je nekoliko važnih životnih lekcija i biti pored nje tokom osetljivog perioda odrastanja. Pomoću tih malih lekcija ćete joj usaditi svest o tome koliko je važno da, emocionalno i fizički, brine o sebi i pripremite je na uspešan ulazak u ‘’svet odraslih’’.

Izgradnja samopouzdanja

Odrastanje je izuzetno osetljiv period u životu tokom kojeg skoro svaka devojka izgubi samopouzdanje, većinom zbog svojih fizičkih osobina. Čak i kratkotrajan gubitak samopouzdanja može kasnije prerasti u komplekse kojih je teško rešiti se.

Naučite svoju devojčicu da sebe voli i prihvata onakvom kakva jeste, kao i da fizički izgled ne određuje to kakva je ko osoba. Izgradnjom samopouzdanja se neće samo osećati bolje u sopstvenoj koži, već će dugoročno izgraditi karakter.

Znanje je najbolja investicija

Ne postoji materijalno bogatstvo na ovom svetu koje ima jednaku vrednost znanju. Upravo je ovo jedna od najvažnijih životnih lekcija. Naučite je da konstantno treba ulagati u svoje znanje jer znanje je ono što joj niko ne može oduzeti, piše “Centarzdravlja“.

Ovde ne govorimo samo o formalnom obrazovanju, već i neformalnom. Neformalno obrazovanje omogućava sticanje sopstvenog iskustva i služi kao dopuna formalnom obrazovanju. To može biti čitanje knjiga, sviranje nekog instrumenta, učenje stranog jezika ili usvajanje bilo koje druge veštine.

Svi ljudi su jednako vredni

Jednom kada vaša devojčica odraste verovatno će se naći u situaciji ili okruženju u kojem će se osećati manje vrednom od drugih. Ono što svoju devojčicu treba da naučite je to da je jednako vredna poput drugih ljudi, bez obzira na pol, doba, boju kože i standarde koje društvo nameće.

Pokažite joj primere uticajnih žena i dajte joj do znanja da ne postoji ono što ne može učiniti i postići. Takođe, ne zaboravite da joj objasnite da treba poštovati sve ljude i ponašati se prema njima kao prema jednakima.

Važno je brinuti o svom izgledu

Iako izgled nije najvažnija stvar, a lepota je u oku posmatrača, važno je voditi računa o sopstvenom izgledu i njegovati svoje telo. Prava lepota se ne ogleda u najmodernijoj odeći, besprekornoj šminki i savršenoj frizuri, već negovanoj koži, čistim i urednim noktima i zdravoj kosi.

Već od najranijih dana svoju devojčicu treba da naučite koliko je važna pravilna higijena. Kasnije tokom odrastanja naučite je kako da pravilno brine o svom licu, pomozite joj da usvoji naviku svakodnevnog skidanja šminke zbog čega će joj koža kasnije biti zahvalna.

Važno je brinuti o svom zdravlju

Briga o sopstvenom zdravlju jedna je od navika koju je potrebno usvojiti još u mladosti, jer mnogi počinju da brinu o svom zdravlju tek kada ono zakaže. Naučite svoju devojčicu da brine o svome zdravlju na vreme i to joj pokažite na sopstvenom primeru.

Na žalost, mnogi razgovore o ženskom zdravlju i dalje smatraju tabu temom. Kada za to dođe vreme, objasnite joj kako ne sme da je bude sramota da ode kod doktora kako bi brinula o intimnom zdravlju. Ginekološki pregled, samopregled dojki i ultrazvuk, odnosno mamografija, najvažniji su pregledi koje svaka žena treba da obavlja redovno.

Zapamtite da sve lekcije koje želite da naučite svoju devojčicu treba i sami da primenjujete i da u njih verujete. To je najefikasniji način na koji će ona te lekcije usvojiti i pomoću toga jednog dana odrasti u samostalnu ženu. Uvek joj budite podrška, autoritet i prijatelj čime ćete je usmeriti na pravi put kojim će razviti svoj potencijal.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.