U trendu

„Šta sve možeš u Beogradu sa 1.000 dolara“: Stranac o cenama u Srbiji (video)

Dani Malistik je Ukrajinac koji živi u Nemačkoj, putuje svetom i objavljuje svoje utiske na društvenoj mreži Jutjub. U svom novom videu on je pokazao kako izgleda život u Beogradu sa 1.000 dolara mesečno – i njegovo mišljenje iznenadilo je mnoge.

Malistik putuje po svetu i deli svoje utiske putem video-bloga, kako bi što bolje pokazao zemlje koje posećuje. U svakoj od zemalja zadržava se minimum mesec dana, sa željom da sazna sve o tradiciji, kulturi i načinu života zemlje u kojoj boravi. Krajem prethodne godine Deni je došao u Srbiju i odlučio da proveri ono što interesuje sve turiste – koliko novca je potrebno za život u Beogradu?

Za one koji Beograd planiraju da posete na nekoliko dana, meseci ili se čak presele u našu prestonicu, opisao je kako je i na šta potrošio svoj budžet od 1.000 dolara i došao do saznanja koja su iznenadila i neke koji žive u srpskoj prestonici.

– Pokušaću da pokrijem sve teme: smeštaj, prevoz, odlazak u druge gradove, obroke u gradu… Za smeštaj u blizini centra možete da platite između 24 i 40 dolara za lep apartman. U proseku plaćao sam 28 dolara za noć u smeštaju sa dobrom lokacijom, ali sve zavisi kada dolazite. Imam poznanika ovde koji iznajmljuje stan za oko 300 dolara – priča Deni u videu.

Dodao je kako smeštaj u Beogradu nije previše jeftin, ali da su cene sličnih stanova mnogo niže nego u ostalim delovima Evrope. Deni i njegova devojka sa kojom putuje najčešće su koristili taksi za kretanje po gradu, za koji navode da je jeftin, mada skuplji nego u istočnoj Evropi.

– Za vožnju od oko 50 minuta platili smo 4 dolara (oko 370 dinara), pristupačno je. Vožnja autobusom takođe, oni su prilično novi i to je još jedna dobra opcija. Kada se radi i odlasku u druge gradove, mi smo putovali iz Beograda u Novi Sad i bilo je skupo! Platili smo oko 10 dolara za vožnju od sat i po vremena, zato preporučujem da iznajmite automobil, njega smo za ceo dan platili 20 dolara (skoro 2.000 dinara) – kaže Deni, a prenosi Mondo.

S obzirom na to da se u Srbiji Deni najčešće hranio kod kuće, navodi da su i namirnice koje je kupovao jeftine, pa je na hranu za 30 dana potrošio oko 180 dolara (oko 17.700 dinara).

– Kafa u kafićima u Srbiji definitivno nije precenjena. Na većini mesta cena je zaista razumna, oko 200 dinara, ali kafići u centru su lepi. Kada je reč o hrani u restoranima, plaćali smo oko osam dolara za obrok, što je negde između cena u istočnoj i zapadnoj Evropi, skuplje je nego u Ukrajini – otkriva Deni.

Dodaje da u svoj budžet prilikom posete drugim zemljama obavezno uračunava i odlazak u teretanu.

– U Beogradu ima mnogo teretana. Našao sam jednu koja nije baš u centru, ali je u dobrom kraju i dnevna karta je samo 500 dinara, dok je cena za ceo mesec, takođe, razumna – smatra on.

Denijev zaključak je da je tokom mesec dana boravka u Srbiji potrošio nešto manje od 1.000 dolara, ali i da je imao sa kim i da podeli troškove.

– Za dupli iznos mog budžeta možete da živite u centru, hranite se napolju i proputujete celu zemlju, ali ako imate i upola manji budžet, biće vam dobro ovde. Bilo da putujete sa ograničenim budžetom ili da želite da iskusite što više stvari za više novca, Srbija je definitivno dobro mesto – zaključuje Ukrajinac Deni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)