Šta treba znati pre braka?

Brak bi po nekoj nezvaničnoj definiciji trebalo da bude kruna ili vrhunac ljubavi između partnera. Međutim, svi smo svedoci da se danas odnos prema braku značajno promenio i da se on više ne uzima za ozbiljno pa zato i ne čudi sve veći broj razvoda.

Oprezniji i pametniji parovi u brak ne ulaze brzopleto i lakomisleno, već prvo postave snažnu osnovu za ono što se nadaju da će biti dug i srećan brak.

Stavovi

Za mnoge buduće bračne parove osnovne stvari za postavljanje čvrstih temelja, prvo u vezi a onda i u braku, jesu:

Konstruktivna komunikacija – najneophodnija stvar je da par slobodno izrazi svoje misli i osećanja. Ukoliko se eventualno loša međusobna komunikacija u vezi ne popravi i tako se uđe u brak, velika je verovatnoća da će se ona vremenom samo pogoršati i uzrokovati još veće probleme. Upamtite da se ništa ne podrazumeva, nego da ono što mislite i kažete kako biste se razumeli.

Konstruktivna neslaganja – svi parovi doživljavaju neki konflikt. Međutim, važno je da se tokom konflikta ne povrede međusobna osećanja i ličnost partnera, kako fizički tako i psihički. Prihvatanje ili neprihvatanje problema na ovaj način oba partnera ostavlja vrednovanim bez poniženja, bez ružnih reči i bez omalovažavanja.

Kooperativno rešenje problema – rešavanje problema ili poteškoća koje nas neminovno prate kroz život zajedno sa partnerom veoma je važno, kako pre braka tako i u braku. Ukoliko već postoji dobra komunikacija između partnera, onda stav o potrebi za zajedničkim rešavanjem problema dolazi prirodno.

Prihvatanje grešaka i opraštanja – parovi koji su u vezi fokusirani na pozitivne osobine, a negativne osobine partnera negiraju, imaju dobru osnovu za brak pun poštovanja i poverenja.

Radno–zabavni bilans – uverenja i diskusije na različite teme tokom duže veze koja ima tendenciju prerastanja u brak veoma su važna. Pitanja o verskom uverenju, odnosi sa roditeljima, razmišljanja i planovi u vezi s decom, kao i pitanje o poslovno-finansijskom razmišljanju u budućnosti – takođe su veoma značajna za brak. Rešeno ili nerešeno stambeno pitanje može biti ključno za razmišljanje o braku. Međutim, i zabavne aktivnosti u vezi, poput razmišljanja o letovanju, zimovanju, kampovanju ili pozorištu i bioskopu, takođe nisu manje značajne jer je pronalaženje zajedničkih aktivnosti bilo radnih ili zabavnih na obostrano zadovoljstvo veoma dobar preduslov za brak.

Zaključak

Dosadašnja praksa je pokazala da ako se sve navedeno primenjuje u praksi – onda to smanjuje stopu razvoda i poboljšava kvalitet života. Nađite svoj način da se pronađete u ovoj temi kako biste se izborili sa tim. Ako uspete, imate velike šanse za dugo i srećno bračno putovanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.