U trendu

Šta uraditi kad se ispred vas nađe agresivan pas: Jedna stvar može da vas spasi

Postoji svakodnevni rizik da na ulici sretnemo pse lutalice ili agresivne pse koje vode vlasnici bez adekvatne opreme. Neki se ponašaju neprijateljski i onda to postaje opasno.

Ovo su preporuke stručnjaka i kinologa kako da se zaštitite i sprečite ugriz životinje.

Pokušajte da sačuvate smirenost

Psi, kao i neke druge životinje, zaista osećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan pas, poprilično je teško. Za početak treba prestati sa vikom, mahanjem rukama i pokušajima da pobegnete. Ovakve aktivnosti otkriće vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.

Usporite kretanje

Ako je pas na vašem putu za vreme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja. Polako se okrenite u drugu stranu i nastavite lagano da se krećete, prateći psa perifernim vidom. Ispravno bi bilo i da se zaustavite, da ostanete nepokretni i opustite ruke duž tela. Tako ćete izbeći pažnju životinje.

Ne gledajte životinju u oči

Direktan kontakt očima sa psom može pojačati njegovu agresiju. Takav pogled životinja doživljava kao prijetnju, i zato će napasti prva. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Onda će shvatiti da ne predstavljate pretnju i najverovatnije će samo proći pored vas.

Odvucite pažnju psu

U takvoj situaciji pomoći će bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, flašu ili ruskak – sve što on može zagristi. Dok je životinja zauzeta, možete se polako udaljiti, izbjegavajući posledice.

Dajte komandu životinji

Ako pas nastavlja da pokazuje agresiju, okrenite mu se licem, pri tome nastavljajući da gledate malo u stranu, i komandujte mu da ode. Bitno je da vaš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kojem slučaju preteći i vrišteći.

Delotvorne su komande: „Ne!“ i „Nazad!“ – izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, on će osetiti vašu snagu, uplašiće se i skloniće se u stranu, prenosi Avaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)