Šta uraditi kada vam neko stalno nabija osećaj krivice: Ovim rečima ćete ga razoružati i zaštititi se

U zdravoj vezi, partneri će priznati kada greše i izviniti se. Ponekad, međutim, jedan partner može prebaciti krivicu ako se oseća sateranim u ćošak, pogrešno optuženim, napadnutim ili jednostavno ima problema sa preuzimanjem odgovornosti.

Prebacivanje krivice u odnosima je najverovatnije znak da par treba da radi na poboljšanju svoje komunikacije, ali u ekstremnim slučajevima, prebacivanje krivice je oblik manipulacije, verbalnog i emocionalnog zlostavljanja.

,,Prebacivanje krivice se obično vrši kada jedna osoba ima pritužbu ili frustraciju, a partner koji je prima pronađe način da uzvrati krivicu, skidajući fokus i odgovornost sa sebe“, objašnjava bračni i porodični terapeut Lindzi Feris.

Prebacivanje krivice može naštetiti vašoj vezi jer predstavlja vid loše komunikacije između partnera ili može izazvati još veći sukob.

,,Ovo često može dovesti do eskalacije argumenata jer se prvobitna osoba koja je podnela žalbu ili frustraciju može naljutiti što se krivica prebacuje na njih umesto da bude saslušana„, dodaje Feris.

Prebacivanje krivice se svima dogodilo bar jednom u životu, ali ako nije zlonamerno i ako se osvesti, kroz radom na poboljšanju komunikacije, možete se osloboditi ove navike.

Međutim, prebacivanje krivice može biti manipulativna taktika – „Narcisi i manipulatori koriste prebacivanje krivice kao obrazac ponašanja koji obično ne popušta. To im omogućava da izbegnu bilo kakvu odgovornost za svoje ponašanje. To je takođe taktika da vas iscrpe, jer će vam prebacivati krivicu uporno dok vi ne odustanete i ne priznate.“ – ističe bračni teraput.

Primeri prebacivanja krivice

Vaš partner je uradio nešto što vas je uznemirilo i umesto da se izvini, ponaša se kao da je žrtva i prikazuju vas kao lošu osobu.

Vaš partner minimizira ili poništava vaša osećanja, ukazujući da vi „preterujete“ i pokrećete raspravu bez razloga.

Vaš partner će ignorisati poentu koju pokušavate da kažete i umesto toga započinje svađu oko vašeg tona, izbora reči ili vremena.

Vaš partner vas zbunjuje krivicom i koristi traumatično iskustvo iz svoje prošlosti(nevezano za vas) kao izgovor za svoje ponašanje.

Kako odgovoriti na prebacivanje krivice

Ukoliko osoba prebacivanjem krivice manipuliše vama, morate da joj date do znanja da ste svesni šta pokušava. Kada se takvo ponašanje nastavi, to je već vid zlostavljanja i bolje je da iz takve veze izađete ili da potražite pomoć teraputa.

,,Opcija je da se ne upuštate u prebacivanje krivice. Zadržite razgovor na temu koju ste započeli i pokušajte da ne odgovarate na njihovo skretanje. Pustite osobu da završi, a zatim se vratite na ono što ste ukazivali. Mogli biste da kažete nešto u stilu – „Možemo li da ostanemo fokusirani na razgovor koji smo započeli?“ ili „Rado ću o tome pričati kasnije, ali upravo sada govorim o onome što si uradio“.

(Sensa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.