U trendu

Šta vam najviše troši energiju: Mnogi prave 1 grešku čim otvore oči i zbog toga su stalno umorni i pospani

Dr Karan Raj, lekar britanskog Zavoda za javno zdravstvo iz Londona, tvrdi da pritiskanje tipke za odgađanje alarma, provera poruka i e-mailova na mobilnom telefonu čim se probudite ujutro, ili rano ispijanje kafe, mogli bi biti glavni uzrok za nedostatak energije tokom dana.

Karan je hirurg te predavač na Imperial Koledžu u Londonu i Sveučilištu Sanderlend i uveren je da bilo koja od ovih navika, a pogotovo dve ili tri u kombinaciji, mogu dovesti do toga da dan započnete loše. U videu pod nazivom ‘Radite li ove stvari?’, kao prvu veliku grešku koju ujutro možemo napraviti, navodi, naviku pritiskanja gumba za odlaganje alarma na satu ili mobilnom telefonu, jer se time i vaše telo ‘vraća’ u ciklus spavanja.

To prouzrokuje oslobađanje hormona koji podstiču spavanje, što može uticati da se osećate umorno. Štaviše, dr Raj kaže kako telo i do četiri sata nakon što se probudite može imati višak tih hormona.

– Provera mobilnih telefona, čim se probudite, takođe, je pogrešna jutarnja rutina – kaže.

Naime, naš mozak nakon buđenja postupno prelazi iz delta stanja u teta, pa onda na alfa stanje moždanih talasa. Pojednostavljeno, to znači da se budi postupno, a ako prekinete taj ciklus bacanjem pogleda na ekran mobilnog, vaš će mozak odmah preskočiti u alfa fazu i prebrzo postati previše aktivan.

– Ovo stanje može vas držati preosetljivima doslovno celi dan – kaže.

Kad je, pak, u pitanju ispijanje prve jutarnje kafe, to bi trebalo odgoditi do iza podneva, kaže. Naime, kortizol je primarni hormon stresa koji se proizvodi u našim telima, a pomaže da održimo budnost i povećava količinu šećera u krvi. Naše telo prirodno počinje proizvoditi kortizol oko 8 ili 9 sati ujutro, pa ako u to vreme, ili ranije, popijemo kafu, ona neće imati željeni učinak.

– Umesto toga, s kafom treba pričekati dok nam prirodni nivo kortizola ne padne, što se događa kasnije. Ako tada popijete kafu, ona će delovati razbuđujuće – kaže, piše Najžena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.