U trendu

Šta vaš odnos prema novcu govori o vama: Da li ste nevinašce, zvezda ili štediša?

Ljudi često ne razumeju kakvu ulogu igra novac u njihovom životu. Bitno je da shvatimo kakav je naš odnos prema novcu, a u tome znatno mogu da pomognu arhetipovi koje je razvila Denis Dafild Tomas, mentorka i autorka. Prvenstveno, važan faktor u tom odnosu je socioekonomski status kao i sram koji se gradi oko naših finansijskih izbora: koliko trošimo na haljinu, a koliko na kredit u banci. Bitno je prepoznati odnos prema novcu i povratiti „finansijsko zdravlje“.

Kakav odnos ćemo imati prema novcu zavisi od brojnih faktora. Veliki uticaj dolazi iz porodice: šta smo slušali o novcu, kako ga oni doživljavaju, da li su govorili ono čuveno „pare ne rastu na drveću“. Promišljanje o ovim svesnim i podsvenim obrascima može osnažiti vaš odnos prema novcu, jer razotkriva priču koju vi pričate sebi o novcu.

Značajno može da pomogne i kada identifikujemo svoj tip koji prevladava u našem ponašanju. To kao posledicu ima da konačno možemo da shvatimo koja mi to uverenja i obrasce gajimo prema novcu. Nijedan arhetip nije samo dobar, loš ili fiksiran. Oni vam pomažu da utvrdite segmente u kojima ste snažni i segmente u kojima bi vam možda dobro došla pomoć.

1. Slobodan duh – buntovnik

Preuzimate rizik i idete do krajnjih granica, a ovo je vidljivo kod preduzetnika. Pitanje koje biste mogli sebi da postavite jeste: „Koje su moje granice u vezi sa rizikovanjem?“ Na duže staze bi pomoglo saznanje na koliko ste nesigurnosti spremni.

2. Romantik

Volite da trošite i na sebe, ali i na druge i ne štedite! Pre birate slobodu, ne volite da vas neko ograničava u pogledu novca i da imate jasno definisan budžet.

3. Vladar

Imate jasan plan da sagradite imperiju i ne trošite svoje vreme, a ni novac tek tako.

4. Nevinašce

Za vas je novac nešto komplikovano, preplavljuje vas težina i složenost finansija kao koncepta života. Moguće je da o vašim finansijama računa vodi partner ili stručno lice.

5. Slavna osoba – Zvezda

Za vas je novac stvar statusa. Stvari kupujete samo da biste ušli ili ostali u nekom dobrom okruženju i da biste im oblikovali mišljenje kako vi želite.

6. Negovatelj

Rado ćete dati drugima, volite to i želite da pokažete bitnima da vam je stalo. Posvećeni ste im i želite da i oni napreduju.

7. Štediša

Za vas je samo bitno da uštedite što više, a da zahvaljujući tome postanete finansijski stabilni. Vešto izbegavate zamke materijalizma i posedovanja kako biste se usredsredili na dugoročne ciljeve.

8. Onaj koji povezuje

Vama su najvažniji ljudi, ali i novac i to koristite za povezivanje. Iskustvo vam govori da vam netvorking zapravo može doneti novac. Bilo bi korisno da razmislite koje veze novac može da unapredi, a koje bi trebalo da odvojite od trošenja i finansija, prenosi „Sensa“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.