U trendu

Šta znači zimska grmljavina i zašto je Srbi ne vole?

Grmljavina u toku zime nije uobičajena pojava, ali se povremeno ipak dogodi. Prema pojedinim meteorolozima, one su toliko retke da se javljaju na svakih 10 do 15 godina za vreme blagih i toplih zima.

Meteorolozi na ovu pojavu gledaju sasvim normalno i mirno, koliko god da je čudna, jer je reč samo o prirodnom fenomenu.

Međutim, prema drevnom narodnom verovanju, kada grmi to znači da Sveti Ilija vozi po nebu kola i da strelama gađa đavola. Ali ima i onih priča preka kojima grmljavina usred zime označava krvoproliće!

“Grom udari na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije” su stihovi narodne pesme “Početak bune protiv dahija”, kojom se najavljivao Prvi srpski ustanak. Ukoliko se dogodi grmljavina na ovaj verski praznik, kažu ljudi, čekaju nas burni događaji i ratovi, piše sd.rs.

Prema pričama koje su se prenosile s kolena na koleno, svim mračnim događajima u našoj istoriji prethodila je grmljavina usred zime.

Tako je navodno zagrmelo na zimu pre Prvog srpskog ustanka, Drugog svetskog rata. Pred Kosovski boj, ali i pred bombardovanje NATO-a 1999. godine.

Ipak, bilo je i onih zima kada je grmelo, a nije se “zapucalo”. To se dogodilo 2. januara 1917. godine, 17. januara 1955., na Božić 1982. i 16. januara 1983. Te zime su bile toplije nego što je to običaj za taj period godine, a događalo se i da su temperature bile visoke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar