U trendu

Šta zvezde kažu?

Ako ste se probudili nezadovoljni, a ispred vas je dan pun obaveza – nudi vam se rešenje u vidu čitanja dnevnog horoskopa. Nezgodna činjenica je da ćete za isti dan i znak čuti više prognoza, ali to ne treba da vas spreči u kreiranju svoje „dnevne“ sudbine, makar podaci bili znatno različiti.

Nekada su horoskopi bili kudikamo interesantniji, sa obiljem mističnih predviđanja nad kojima se moglo zamisliti. Današnji se uglavnom svode na tri kratka odeljka – posao/zdravlje/ljubav, najčešće navedenim redosledom, gde preovlađuju inventivne konstatacije tipa „uživaćete u društvu voljene osobe“, ili „čuvajte se onih koji vam ne žele dobro“.

Sa druge strane, određena predskazanja poput „Ne osećate se dobro“ mogu se sasvim pragmatično iščitati. Ako se odmah istuširate, brže ćete se probuditi, prijatnije mirisati, i dan će vam lepo otpočeti. Tada se horoskop ukazuje kao strategija za izbegavanje nepoželjnih situacija.

Istorija, magistra vitae, uči nas da su mnogi velikani iz prošlosti poverovali predskazanjima. Sokrat je posetio proročište u Delfima, gde mu je Pitija saopštila da je najmudriji čovek u helenskom svetu. Ipak, nije mu rekla da će za neko vreme u atinskoj tamnici ispiti kukutin otrov – rubrika „zdravlje“ dnevnog horoskopa. Takođe, nije se ni osvrnula na rubriku „ljubav“, a poznati su Sokratovi bračni problemi izazvani goropadnošću prve žene, Ksantipe.

Naravoučenije: niko vam neće pomoći dok sami sebi ne pomognete. Zato zaboravite proročice, gatare, tumače zvezda i ostale pripadnike tog čudnog soja koji opstaje već vekovima, uzaludno. Što se tiče horoskopa – najbolje je da ga sami sastavite i čvrsto poverujete u njega: veća je verovatnoća da će se vaša sopstvena predviđanja obistiniti, barem jedan dan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar