U trendu

Starinska verovanja o bebama, porodici i novcu

Naš narod je u prošlosti na jedan vrlo duhovit način znao kako da prevaziđe teške situacije. Iz tih teških situacija nastale su izreke, poslovice i verovanja na osnovu kojih možemo da na vrlo jednostavne načine možemo da predvidimo i sprečimo razne životne okolnosti jednostavnim potezima.

Pa, da vidimo šta sve to stariji kažu, a mi nećemo da slušamo i posle ko nam je kriv kad nam je muž postao lud, a sve je zato što smo pevale dok smo jele, ni manje ni više – nego za trpezarijskim stolom.

Obratite pažnju da vas neko „ne zamete metlom“ jer je to siguran znak da nikako nećete uspeti da nađete svog princa, a to, opet, može da znači da ste sedele na ćošku stola jer se takve devojke, prosto, ne udaju.“

A, ako se već udate, onda tokom jela se potrudite da šerpu dobro omažete okrajkom hleba da ne bi bilo nesuglasica u braku. Ipak, važno je da isključivo jedete iz šerpe „kako bi imale lepog muža“.

Ipak, najviše je verovanja narodnih vezano za trudnice: “Ako se burma okreće-devojčica je, a ako se ljulja levo-desno, dečak je.“ Navodno, ako se suprug ugoji tokom ženine trudnoće, rodiće se devojčica. A, kad se dete konačno rodi, onda sledi nova tura verovanja od kojih je najzastupljenije “da se detetu po rođenju stavlja crveni konac na ruku, a beli luk u jastučnicu.”

Verovanje kaže da nikada ne kupimo mrvice sa stola rukom, jer to znači siromaštvo, baš kao i da ne stavljamo torbu na pod, jer nećemo imati novca. Jedan od starinskih saveta jeste da plata uvek prenoći jednu noć pre nego što je potrošiš, jer u suprotnom, novac će stalno bežati od tebe.

I na kraju jedan, možda i najpopularniji savet jeste da bi žene obezbedile ljubav svekrve ne bi trebalo da izbegavaju okrajak od hleba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar