Stavite ovu biljku pod jezik i lako ćete ostaviti cigarete, eliminiše želju za nikotinom

Studije u Nemačkoj su potvrdile da stevija može pomoći kod odricanja od pušenja. Ova biljka iz porodice hrizantema, potiče iz Paragvaja i koristi se kao prirodni zaslađivač vekovima.

U Južnoj Americi i Aziji, ljudi su mnogo godina koristili lišće stevije za zaslađivanje napitaka poput čaja. Za anti-pušenje terapiju, samo nanesite nekoliko kapi stevije direktno na jezik kad god osetite želju za cigaretom.

Ovaj jednostavan ritual odmah i izuzetno ubija žudnju za dimom. Potražite steviju u prahu ili tečnom obliku u supermarketima i prodavnicama zdrave hrane.

Stevija se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka jer je neotporna na niske temperature i mrazeve. Krase je lepi, zeleni, lagano zaobljeni listovi dugi oko 5 cm, koji su zapravo primarni razlog njenog kultivisanja i u kojima se krije najveći potencijal ove biljke.

Oni u svom sastavu sadrže osam vrsta glikozida, od kojih su najznačajniji steviozidi i rebaudiozidi. Osim glikozida ova biljka sadrži i mnoštvo drugih važnih nutrijenata, poput vitamina; A, B, C, minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, cinka i kroma te polifenola, tanina i eteričnih ulja.

Stevija je zasigurno najbolji izvor prirodnog šećera za sve one koji ne smeju ili ne žele jesti rafinirani šećer. Pogodna je za one koji nastoje smršati, dijabetičare, osobe koje su na anti-kandida dijeti, te za obolele od karcinoma i drugih bolesti u kojima je važno ograničiti unos rafinisanog šećera.

Važno je naglasiti da njena primena nije zabeležila pojavu štetnih nuspojava, kao što je slučaj s umetnim zaslađivačima. Zahvaljujući svom sastavu ova skromna biljka pogoduje prevenciji i ublažavanju brojnih zdravstvenih problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.