U trendu

Stefan ima još dva pokušaja da pogodi šifru za račun na kojem ima 240 miliona $

Stefan Tomasu preostale su samo dve šanse da se domogne svog bogatstva od 240 miliona dolara.

Toliko je naime, vrednost 7.002 bitkoina koje je ovaj programer iz San Franciska, dobio pre deset godina kao nagradu za snimanje video snimka koji objašnjava kako kriptovaluta funkcioniše.

Međutim, u vreme kada je poklon stigao, bitkoini su vredeli dva do šest dolara po komadu. Spakovao ih je u svoj „digitalni novčanik“ i zaboravio na njih.

Sada svaki bitkoin vredi 34.000 dolara, a sadržaj njegovog novčanika procenjen je na 240 miliona dolara. Ali Tomas je zaboravio lozinku koja treba da otključa njegovo bogatstvo, piše Gardijan.

Tomas, rođen u Nemačkoj, već je osam puta uneo pogrešnu lozinku, a ako još dva puta pogrešno pogodi, disk, koji sadrži njegove privatne ključeve bitkoina, biće zaključan – i novac nikada neće videti.

Cena bitkoina i iznad 40.000 dolara

Cena bitkoina je prošle nedelje dostigla vrednost više od 40.000 dolara, udvostručivši se za manje od mesec dana. Od tada je opao, ali je i dalje porastao za više od 700 odsto od kada je pandemija počela, u martu prošle godine, sa oko 5.000 dolara.

Tomas je rekao da je isprobao svojih osam najčešće korišćenih lozinki za pristup svom hard-disku IronKei, ali se ispostavilo da su sve pogrešne. Uređaj automatski šifruje sav sadržaj posle 10. netačne pretpostavke.

„Samo bih legao u krevet i razmislio o tome“, rekao je Tomas za Njujork Tajms. „Tada bih otišao do računara sa nekom novom strategijom, i to ne bi uspelo, i ponovo bih bio očajan.“

Kada se za Tomasovu priču saznalo, počeli su da stižu saveti.

Aleks Stamos, stručnjak za internet bezbednost u Internet opservatoriji Stenford, rekao je da bi lozinku mogao da provali u roku od šest meseci ako mu Tomas dodeli 10 odsto digitalnog bogatstva.

„Hm, za 220 miliona dolara zaključanih bitkoina ne napravite 10 nagađanja lozinke, već ih odnesete profesionalcima da kupe 20 IronKeis-a i provedu šest meseci u pronalaženju bočnog kanala ili otkopčavanju“, rekao je na Tviteru. „Učiniću to za 10 posto. Pozovi me, napisao je.

Firma za podatke o kriptovalutama Chainalisis rekla je da je procenila da se čini da je oko 20 odsto postojećih 18,5 miliona bitkoina izgubljeno ili nasukano u nepristupačnim novčanicima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.