Stop usamljenosti: Ova evropska zemlja uvodi strategiju protiv samoće

Nemačka će biti jedna od prvih zemalja koja će uvesti strategiju borbe protiv sveprisutnije usamljenosti.

Naime, nemačka vlada je već takozvanu strategiju za usamljenost koju je izradila ministarka porodice Lisa Paus. Ovom strategijom Vlada se želi da se aktivno uključi u borbu protiv socijalne izolacije, piše nemačka agencija dpa, a prenoi Fenix Magazin.

Nizom mjera treba podržati osobe koje pate od usamljenosti, a posebno spriečiti izolaciju nekih grupacija stanovništva.

Vlada je predvidela programe finansiranja pojedinačnih projekata, ali i bolje umrežavanje ponuda – primera radi, kroz “federalnu koaliciju protiv samoće”.

Kako bi se širila društvena svest o problemu, njemu će se svake godine posvetiti jedna sedmica – pod nazivom “Zajedno iz samoće”, prema planu Lise Paus.

Vlada će takođe će biti ta koja će finansijski podržati istraživanja koja pružaju podatke o usamljenosti i izolaciji. Primera radi, izrađivaće se “barometar usamljenosti” koji će pokazi obim problema u pojedinim delovima društva i ukazati gde je najprisutniji.

Strategiju protiv usamljenosti, koja ima 30 stranica, pre godinu i po promovisao je kongres socijalnih radnika, istraživača i humanitarnih udruženja.

Usamljenost prvenstveno pogađa starije osobe zbog smrti partnera nakon dugogodišnjeg zajedničkog života. Ali, i sama pandemija je takođe pokazala da sve više mladih pati od usamljenosti.

Ipak, oni iz drugih političkih stranaka smatraju da ovo i nije način borbe protiv usamljenosti. Oni smatrajju da je važno da porodica, prijatelji, komšije, bivši poslodavci, klubovi i crkve preuzmu odgovornost. Oslanjanje na vladu je gubljenje vremena, smatraju oni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.